„Ceea ce esti vorbeste mai tare decât ceea ce spui”, marturisea cândva Parintele Arsenie Boca.

Procesul de canonizare a unui sfânt începe în episcopia, respectiv mitropolia din care a facut parte sau unde se afla mormântul acestuia. Reprezentantii desemnati aduna documentele oficiale, verifica autenticitatea si credibilitatea lor. Criteriul fundamental al canonizarii unei persoane este ortodoxia credintei si vietii acesteia. Punctul de plecare îl constituie cultul spontan pe care-l aduc credinciosii unei persoane cu viata sfânta. De aceea, miscarea duhovniceasca de la Prislop are un mare rol în procesul de canonizare.

Apoi dosarul de canonizare este înaintat spre analiza Sinodului mitropolitan. De acolo este trimis Comisiei canonice a Sfântului Sinod, care-l reanalizeaza si îl înainteaza spre aprobare finala Sfântului Sinod. Dupa aprobare urmeaza proclamarea oficiala a unui sfânt, prin evenimente liturgice speciale si prin documente oficiale. În baza acestor documente oficiale, sfântul este introdus în calendar, în cartile de cult (Mineie), si i se alcatuiesc slujbe proprii (canoane liturgice, acatiste etc.).

Exista piedici în calea canonizarii Parintelui Arsenie?
Dupa parerea mea, în cazul Parintelui Arsenie nu exista piedici reale si obiective în calea canonizarii oficiale. Au existat si mai exista unele voci critice, fapt care – omeneste vorbind – este firesc. Nici Mântuitorul nu a scapat de ele. Dar toate aceste pareri sunt rezultatul unei cunoasteri superficiale sau preconcepute la adresa Parintelui Arsenie. Sunt de fapt niste ispite. O astfel de ispita este cea care-l priveste pe Parintele Arsenie mai mult ca un vrajitor sau ghicitor, decât ca un adevarat înainte-vazator cu duhul. O alta ispita vine din partea celor care îi aduc acuze politice. Or, Parintele Arsenie nu a facut nici un fel de politica, decât numai „politica” lui Hristos. Altii îi subestimeaza arta si mesajul ei. Toate acestea, însa, nu au nici o putere, pentru ca lucrarea Parintelui Arsenie vine de sus!
Ce s-a facut pâna în prezent pentru pregatirea dosarului de canonizare a Parintelui Arsenie?
În data de 26 noiembrie 2015, a avut loc o sedinta comuna a Sinoadelor mitropolitane din Transilvania la sediul Episcopiei Devei si Hunedoarei, unde s-a hotarât alcatuirea unei Comisii de teologi si de oameni de stiinta care sa studieze viata si activitatea Parintelui Arsenie, în vederea alcatuirii unui referat general, a unui studiu document pe care apoi Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ardealului sa-l propuna, daca este cazul, aprobarii Sfântului Sinod, în vederea canonizarii Parintelui Arsenie. Prima întrunire a acestei comisii a avut loc sâmbata, 16 aprilie 2016, iar a doua a avut loc luni, 31 octombrie 2016. Cât va mai dura acest proces nu putem sa spunem si, în principiu, nu putem sa spunem nici rezultatul lui, de aceea vorbim de o posibila, iar nu de o inevitabila canonizare. lumina


Oameni si flori – Manastirea Prislop, Arsenie Boca de Tfmvideo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.