Cel ce aude cu duhul – Optsprezece ore pe zi in biserica

Unul din marii traitori romani ai rugaciunii isihaste – Marele duhovnic Hrisostom Danila. Locuieste intr-o strana de biserica. Acolo asteapta zilnic credinciosii la spovedanie, trudindu-se pe pomelnicele lor, dimineata si noapte. Doar luna trecuta a avut peste patru mii. Un om. Un om singur, rugandu-se in strana lui pentru lumea toata. Un om caruia i se zice azi “rugatorul Iasilor”. Langa fereastra aceea inalta, varat in bezna scaunului, un calugar batran, ce poate fi desprins din orice epoci, chiar si de acum o mie de ani, cu barba lunga de argint, vesmantul asprit de trecerea vremurilor si chipul doar pe jumatate luminat de-o raza de soare palid ce razbate prin vitraliu pana spre palmele sale uscative, stranse in rugaciune, ajutandu-i la citirea pomelnicelor.
Si e atata zapada in jur, ce cade prin chenarul ferestrei, atata viscol nebun si bogat imprejur…
Monahul Hrisostom isi ridica ochii si priveste sever catre mine. Ma cerceteaza atent, rece, neindurator. Dusmanos, parca. Nu stiu de ce, dar sunt sigur ca stie deja cam pentru ce am venit.

Lumea zice ca batranul nu aude, ca e aproape surd. Desi unii au convingerea ca aude “cu duhul”, sau, pur si simplu, ca aude numai ce vrea el sa auda, ceea ce nu-l tulbura, ca detine puterea asta de a-si zavori toate simturile dupa pofta si curatenia inimii sale. Vazul, gustul, auzul… Toate inchise. Ma pune sa scriu un pomelnic pe care-l citeste atent, parca litera cu litera. “Da… Da… Sotia dumitale… Si vad ca ai si trei copii…”. Pe acel petec de hartie erau trecute doar cateva nume, intr-o lista. De unde a stiut ca am trei copii, ca intre acele nume scrise cu majuscule trei erau ale copiilor mei? Niciodata, probabil, n-o sa am cum pricepe.

Formula as

3 comments on “Cel ce aude cu duhul – Optsprezece ore pe zi in biserica

 1. Buna dimineata. Am citit articolul si m/am cutremurat. Cum pot lua legatura cu Marele Duhovnic Hristom Danila?

 2. Ma bucur sa va intalnesc,pe aceasta cale,
  Doamna Maria Florentina,

  citesc acest articol abia acum, pentru ca de aproximativ o ora, si mie mi-a fost data, prin Binecuvantarea Bunului Dumnezeu, intalnirea spirituala cu Binecuvantatul Parinte HRISOSTOM Danila. In acest moment, ma simt atat de plin de spiritualitatea Parintelui. Si imi spun ca nu sunt demn de a fi avut acest privilegiu. Dar cand Dumnezeu lucreaza, totul este posibil…
  Cuvintele nu pot exprima bucuria si fericirea pe care o pot simti, prin a fi fost atins de Binecuvantarea Parintelui…intr-un dialog spiritual de o ora…
  Spun dialog, pentru ca desi nu vorbeam eu, Parintele vorbea cu sufletul meu. Mii de randuri nu cred ca ar putea defini ceea ce reprezinta Parintele. Articoul de mai sus este innaltator.
  Mergeti si cautati-l pe Parintele. Pe toti cei care il cauta pe HRISTOS, ii asteapta.
  Aveti adresa mai jos:
  “Mănăstirea se află într-o zonă retrasă de pe dealul Bucium, în partea de sud a municipiului Iași, putându-se ajunge la ea de pe Șoseaua Bucium (aflată pe Drumul Național Iași-Vaslui) urmând a doua stradă după Plopii fără soț (ai marelui poet Mihai Eminescu). Adresa mănăstirii este Strada Păun nr. 14”.

  Fie sa va bucurati de Toata Binecuvantarea,
  Cu gand de bine,
  Marius ALBOTA

 3. Si inca ceva de adaugat: numele HRISOSTOM se traduce Ioan Gura de Aur.
  Si pot confirma aceasta, dupa ziua de azi…
  Parintele este o Gura si un Suflet de Aur Duhovnicesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.