Cel mai batrân arbore din parcul Retezat are mai bine de 400 de ani.

Padurea virgina este un întreg univers în miniatura, o adevarata capsula a timpului. Este locul miraculos în care arborii, insectele, florile, reptilele, mamiferele traiesc într-un echilibru desavârsit, sfidând timpul.

„Ce înseamna padurea naturala? În marea majoritate a locurilor unde s-ar plimba oamenii în România, sa zicem, ar vedea paduri foarte uniforme. Chiar daca este si lemn uscat pe acolo si creeaza aceasta senzatie de salbaticie. Dar majoritatea padurilor care au arbori cam la aceeasi dimensiune, foarte frumos asezati, pare curata padurea, aceea nu este o padure virgina. O padure virgina apare misterioasa în primul rând. Pentru ca în jurul tau sunt arbori foarte mari, foarte scorburosi si în jurul acestora arbori mult mai tineri, ca si cum batrânii acestia si-ar creste urmatoarea generatie, ceea ce nu vezi într-o padure naturala cultivata”, spune Erika Stanciu, coordonator Fundatia ProParc.

„Daca vrem sa ne imaginam cum arata România acum 300 de ani, acum 500 de ani, acum 1000 de ani, asa arata. Asta e legenda noastra, ce ne-a mai ramas din legende, din povesti, din mitologie. Aici ar trebui sa traiasca înca zânele si toate personajele despre care am învatat în copilarie”, spune Csibi Magor, director de programe la WWF.

În anul 1974, 12% dintre padurile tarii erau virgine. Astazi, procentul a scazut sub 3%. Dar si asa, în comparatie cu europenii care si-au distrus padurile, noi avem un patrimoniu natural impresionant. Suntem printre putinii norocosi ai Europei care au reusit sa conserve cea mai mare suprafata de padure naturala de pe batrânul continent. Avem 250.000 de hectare de salbaticie. digi24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.