Cele doua axe ale cutremurelor din România – Bucuresti-Sofia si Vrancea-Chisinau

Cutremurul din 1977 a devastat Bucurestiul. A fost o mare surpriza pentru toata lumea. Nimeni nu se astepta la un asemenea dezastru.

În zilele noastre, se vorbeste înca din 2007 despre un posibil cutremur devastator, care ar corespunde unei ciclicitati de cca 40 de ani a seismelor de acest fel. Povestea este mai lunga si mai complicata.

marmureanu-1

Cutremurul din 1940, produs la o adâncime mai mare, a distrus pâna la temelii unul dintre cele mai importante orase ale Vrancei, Panciu. Din vechiul oras, sediu al proprietarilor de pamânturi, al arendasilor, comerciantilor si camatarilor, a ramas atunci doar o statuie – cea ridicata în memoria ostasilor cazuti în primul razboi mondial.
Adâncimea conteaza. Miscarile tectonice din Vrancea nu afecteaza doar acea zona. Ba chiar este posibil, în functie de adâncimea la care se produc, sa aiba intensitate mai mica acolo, iar tragediile sa se produca în alte parti. “Vrancea are o caracteristica interesanta: pâna la 110 kilometri adâncime, energia este canalizata catre Bucuresti si Sofia, ca în 1977. Daca adâncimea producerii cutremurului este mai mare de 130 de kilometri, energia e directionata catre Chisinau si Moscova, cum s-a întâmplat în 1940, cu efecte devastatoare la Focsani, Panciu si în alte localitati din Moldova“, explica Gheorghe Marmureanu. jurnalul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.