În Tara Hategului, pe un colt de stânca dintre culmile împadurite ale Muntilor Retezat rasare o cetate în ruine, cu care seamana foarte bine un castel ilustrat într-o carte a lui Jules Verne din 1892. Se pare ca nu e o simpla întâmplare ca romanul poarta titlul “Castelul din Carpati”, iar grafica acelei prime editii franceze înseamna probabil mai mult decât imaginatia autorului. Cu sau fara numele lui Jules Verne pus alaturea, Cetatea Colt a cnejilor Cândea ascunde între ziduri, la fel de romantic precum într-o poveste, amintiri ale vremurilor de vitejie din tinuturile românesti.
Din Hateg pâna în comuna Râu de Mori e o aruncatura de bat. Din drumul mare, treci mai întâi pe lânga un lac de acumulare, ca sa ajungi în mijlocul localitatii istorice, unde un infocentru turistic îti da toate cele necesare pentru a vizita împrejurimile: informatii, brosuri, harti, recomandari. Pentru Cetatea Colt trebuie sa apuci calea spre Suseni, un sat mic însirat de-a lungul soselei ce urca la Complexul Alpin Râusor, chiar sub crestele Retezatului.
În îndepartatul Ev Mediu, Tara Hategului era împartita în cnezate, iar conducatorii acestora aveau putere economica si militara. Din familiile nobiliare de seama a facut parte si Cândea din Râu de Mori, devenita mai târziu Kendeffy. Luptatori curajosi în bataliile contra otomanilor si aliati ai Ungariei, membrii acestei familii vor fi rasplatiti cu functii politice si îsi vor vedea averile crescând. Cândestii au construit curti nobiliare fortificate si biserici ortodoxe pe mosiile lor, unele pastrate în întregime, altele aflate azi în ruina. Biserica si cetatea din Suseni formeaza doar o parte din mostenirea cnezilor din Râu de Mori. descopera