Stresul chiar ne poate îmbolnavi de cancer? Cercetatorii au facut o descoperire surprinzatoare

Oamenii de stiinta banuiau de multa vreme ca exista o corelatie între stres si aparita multor forme de cancer – printre care cancerul de prostata si cel de sân – dar mecanismul acestei legaturi era necunoscut. Acum, lucrurile încep sa se clarifice: s-a constatat ca stresul favorizeaza într-adevar cancerul, prin activarea unei gene care permite bolii sa se raspândeasca în organism.

Descoperirea – pe care cercetatorii au calificat-o drept “neasteptata” – ar putea duce la obtinerea unor medicamente care sa tinteasca în mod specific o anumita proteina si sa opreasca astfel raspândirea tumorilor la alte organe.

În mod obisnuit, celulele normale sau cele din tumorile benigne sufera o moarte celulara programata – un proces biologic normal – în cazul în care sunt afectate în mod ireparabil. Însa celulele canceroase reusesc cumva sa faca celulele imunitare care se acumuleaza la locul tumorii sa exprime gena ATF3 care, printr-un mecanism înca insuficient cunoscut, stimuleaza celule imunitare sa se comporte aberant si sa permita celulelor canceroase sa “evadeze” si sa ajunga si în alte locuri din organism. Cu alte cuvinte, activarea acestei gene stimuleaza metastazarea eficienta a cancerului.

Studiile cercetatrilor de la Ohio State University au aratat ca exprimarea genei ATF3 în celulele imunitare a înrautatit evolutia bolii la 300 de paciente cu cancer mamar. descopera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.