Cum ne facem Cruce ? – Modul corect de savarsire al Sfintei Cruci la ortodoxi

Deseori vedem cum oamenii isi fac semnul Crucii atunci cand trec pe langa o biserica, cand se minuneaza de ceva, cand multumesc pentru un ajutor nesperat, etc.

Din pacate nici macar preotii nu mai fac corect Semnul Crucii, asa ca despre enoriasi ce sa mai spunem. Semnul Crucii nu se face aiurea si reprezinta ceva, nu il facem ca sa fim ca si ceilalti.

biserica

Cand ne insemnam cu Semnul Sfintei Cruci, unim primele trei degete de la mana dreapta in una, iar cele doua mici le stringem strans în palme. Cele trei degete mari adunate în una, simbolizeaza Sfanta Treime, Tatal, Fiul si Duhul Sfant, Treimea cea de o fiinta si nedespartita. Cele doua degete stranse în palma ne aduc aminte de cele doua firi a Domnului nostru Iisus Hristos, adica, Dumnezeu adevarat si om adevarat.

mana

cruce

Dupa ce le-am strans degetele, le ducem la frunte, apoi jos, la burta (la buric), ridicam mana si o ducem la dreapta, apoi la stanga, rostind: „In numele Tatalui (la frunte), si al Fiului (la burta), si al Sfantului (la dreapta) Duh (la stanga). Amin” (vezi si imaginea).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.