De ce au ajuns oamenii sa aiba pielea deschisa la culoare?

Pielea umana si parul de pe corp sunt doua elemente ce au constituit dintotdeauna o enigma pentru biologii evolutionisti. Când si de ce au renuntat stramosii nostri la cea mai mare parte a blanii pentru a deveni „maimute nude”? De ce variaza culoarea pielii umane atât de mult? Printre specialistii care au facut un progres important în studierea acestei probleme se numara Nina Jablonski, profesor de antropologie la Universitatea Penn State.

Totul începe în Africa, acum doua milioane de ani. Pe masura ce un climat mai uscat a dus la transformarea zonelor împadurite în savane, iar legumele si fructele ce se gaseau cândva în abundenta au devenit mult greu de gasit, hominizii au început sa vâneze mai mult.

Selectia naturala a dus la modificarea structurii stramosilor nostri australopiteci, îndepartându-i de proportiile maimutelor si producând un corp mai lung, capabil de a alerga pe distante mai mari în urmarirea prazii. Pentru a putea gestiona caldura generata de activitatea intensa în bataia soarelui african, selectia naturala a dus la eliminarea celei mai mari parti din blana groasa si la aparitia glandelor sudoripare pentru a racori corpul prin evaporare. descopera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.