De ce construim biserici ?

De ceva timp se duce o lupta asidua contra BOR. Nu mi-am propus sa le iau apararea preotilor, care fie vorba intre noi sunt putini ce pastreaza titulatura de “Parinte” cu tot ce deriva din asta.

Am destule sa le reprosez si mi-au ramas in minte cateva vorbe spuse de regele Mihai intr-un film documentar – citez din memorie – biserica s-a indepartat in perioada comunista de rolul ei.

Corect. In 2 vorbe Majestatea Sa a punctat esentialul. Sa revenim insa la titlul articolului.

1biserica

S-a tot discutat cu vehementa in spatiul public despre faptul ca vrem spitale nu catedrale. Corect. Cand iti rupi un picior esti obisnuit sa mergi la ortoped nu la biserica. Sa o luam simplu si oarecum sistematic.

De ce iti rupi piciorul ? Din cauza gropilor, accidente, neatentie, “ceasul rau”, …. dar si din cauza ta. Nu vreau sa reiau la infinit opinia lui SN Lazarev despre cazurile imbolnavirilor asa ca va rog sa cititi daca va intereseaza. Ceea ce rusul Lazarev spune in termeni oarecum stiintifici, spun si sfintii parinti in scrierile lor.

Banii mei, ai tai, ai tuturor au fost dati in gestiune ministerelor, primariilor, etc. Ce s-a ales din ei ? Vacanta de lux a lui X-ulescu, vila si masini 4×4 Y-ulescu, amante, afaceri dubioase, etc Z-ulescu. Unde au plecat banii de autostrazi ? spitale ? etc ? In buzunarele unora.

Toata imparteala banilor suna cam asa. Mi-a dat mama 50 de lei, fratelui meu tot atat si surorii la fel. Eu si fratiorul am facut banii praf iar sora mea i-a investit intr-un tonomat de cafea. Ramasi lefteri incepem sa urlam ca de ce a primit si ea bani, etc.. sa moara si capra ei daca a noastra e deja la frigare.

Ma repet. Respect preotii dar intr-o mica masura si chiar nu vreau sa ii apar.

1biserica3

Ce am observat insa, este faptul ca in jurul bisericilor si manastirilor se formeaza mici comunitati. Pe langa asta spatiul dat in folosinta bisericii se deratizeaza brusc, apar bancute, ronduri de flori, putini golanasi de cartier sau deloc, multe lacasuri de cult ofera ajutoare sau macar o masa calda/ saptamana, etc.

Copii primesc ajutor de la pensionari sau studenti la lectii, cei bolnavi si saraci, cei singuri, cei tristi, etc gasesc tot langa biserici un umar pe care sa planga, o mana de ajutor, un pachet cu haine sau alimente.

Daca doriti sa trimiteti un pachet cu ajutoare intr-un sat din Romania il trimiteti la primarie ? la caminul cultural ? la bodega ? la discoteca ? … sau la biserica ?

Daca un copil sarman vrea sa fie ajutat la lectii merge la spital ? Preotul ar trebui sa fie si parinte! Tatal, bunicul, unchiul si la o adica mama sau bunica. Lui ii revine in grija acel copil daca parintii nu il pot educa.

1biserica1

In caz de catastrofa naturala unde va cautati rudele ? Sa presupunem ca nu mai au casa si nu va poate oferi nimeni o informatie, ce faceti ?

O luati din usa in usa, cautati prin restaurante sau unde ? Biserica este si un fel de “Facebook” care functioneaza si fara curent electric. O pana de curent pe termen lung arunca in aer toata socializarea si pokemonizarea. Daca nu ai curent, nu ai telefon, tableta, computer, tv, etc. Cine isi permite un generator sau unitate UPS o mai duce un timp dupa care… socializeaza peste gard sau pe la fereastra.

Nimeni nu isi imagina in 1990 ca Romania va fi ciuruita ca un svaiter dupa 30 de ani si nici pomeneala de situatia internationala critica. Daca stranuta vreunul poate izbucni un razboi mondial care sa transforme orasele in ruina. Fereasca Dumnezeu de asa ceva. Toti am vrea sa fie pace, sa avem linistea zilei de maine, sa fim sanatosi, etc dar… nu aduce ziua ce aduce ceasul.

Sa revenim iar la biserici. In unele locuri din tara si din lume, biserica este un loc de intalnire, un loc de adunat informatii despre cei dragi, un loc de ajutor,.. si nu in ultimul rand un spatiu cultural. Da, exista multe biserici unde sunt concerte de Sarbatori, seri culturale, personalitati care vin si povestesc diverse, etc.

1biserica5

Ne laudam cu manastirile din Moldova si nu numai. Turistii vin sa viziteze locuri speciale si Moldova este una din destinatii.

Daca azi nu construim biserici s-ar putea sa ne trezim cu moschei si temple hinduse la coltul strazii cat de curand. Pe mine nu ma reprezinta si nu vreau sa iau avionul ca sa ma duc sa iau lumina de Pasti.

Ma indoiesc ca preotii vor pleca cu bisericile in spinare si chiar daca multi dintre ei sunt departe de ce ar trebui sa fie, cred ca ar fi necesar sa lasati ura contra lor si sa ii evaluati cu discernamant!

Daca sunteti ceea ce sunteti astazi, nu este o simpla intamplare si nu vi se datoreaza in proportie de 100%. Bunicii si strabunicii nu aveau internet si carti pe care putini le mai citesc, ci aveau 3 personalitati in sat – medicul, invatatorul siii …preotul! Ei au fost primii care au pus creionul in mana rudelor voastre care au muncit apoi ca sa ajungeti voi ceea ce sunteti azi.

Daca nepotul sau stranepotul tau ajunge maine fizician sau pianist TI SE DATOREAZA SI TIE!!!! Daca tu dormi prin bodegi si iti cresti copii in canale cu greu va putea nepotul sa aiba conditii optime de invatat !

Va rog sa va ganditi inainte de a da cu pietre si amatorilor de vorbe fara rost le spun ca moderam comentariile.

Imi doresc sa ne dea Dumnezeu mintea de pe urma, ca sa putem judeca drept si cu discernamant!

1biserica4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.