Declansarea cutremurelor pe Terra este influentata de activitatea Lunii? Dovezile gasite de savantii japonezi

Unul dintre cutremurele oferite drept exmplu de catre cercetatori este cel produs în anul 2004, în Sumatra, având o magnitudine de 9,3 grade pe scara Richter.

De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au încercat sa afle daca fazele Lunii si mareele ar putea avea un rol în declansarea cutremurelor pe Terra. Expertii japonezi sustin ca au gasit raspunsul la aceasta problema, sugerând faptul ca seismele puternice se produc, cel mai adesea, atunci când exista Luna plina sau Luna noua.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Tokyo a analizat trei baze de date (obtinute la nivel global, din zona statului California si din Japonia), studiind cutremurele cu o magnitudine mai mare de 5,5 pe scara Richter produse în ultimii doi ani.

Concentrându-se asupra informatiilor referitoare la ultimele doua saptamâni dinaintea producerii cutremurelor, specialistii au putut reconstitui amplitudinea mareelor produse în aceasta perioada si au descoperit ca seismele cele mai puternice se produc, în mod obisnuit, în intervale de timp apropiate de zilele cu Luna plina sau Luna noua. În aceste doua momente, Soarele, Luna si Pamântul se aliniaza, iar atractia gravitationala a Lunii asupra Terrei atinge apogeul.

Oamenii de stiinta au presupus ca alinierea celor trei obiecte cosmice ar putea influenta declansarea cutremurelor pe Terra, însa nu au putut demonstra acest lucru pâna acum. Specialistii japonezi au aratat ca 9 dintre cele 12 cutremure cu magnitudine peste 8,2 grade pe scara Richter au avut loc în perioade apropiate zilelor cu Luna plina. Expertii de la Universitatea din Tokyo nu au putut gasi, însa, o legatura clara între declansarea cutremurelor de mici dimensiuni si producerea mareelor. descopera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.