Injectarea unor tumori canceroase cu un tip de bacterii gasite în mod obisnuit în sol si în fecale a dus la micsorarea acestora în cazul mai multor câini si al unui pacient uman, potrivit unui anunt facut de cercetatorii americani, transmite Reuters.
Concluziile preliminare ale studiului ofera speranta ca tratamentul experimental ar putea fi mult mai eficient decât terapiile actuale în cazul unor tumori inoperabile, cum sunt cancerul la plamâni, cancerul mamar si tumorile pancreatice, care adeseori nu raspund la radioterapie si chimioterapie.
Radioterapia are nevoie de oxigen pentru a ucide celulele, dar interiorul tumorilor este aproape lipsit de oxigen. Chimioterapia este dependenta de vasele de sânge pentru a transporta medicamentele în interiorul tumorilor, care, însa, sunt aproape lipsite de o retea sangvina.
“Aceste conditii fac din tumori gazda perfecta pentru bacteriile care traiesc în medii sarace în oxigen”, a declarat unul dintre autorii studiului, oncologul Shibin Zhou, de la Johns Hopkins Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center din Baltimore, Maryland.
Medicii au încercat sa foloseasca bacterii streptococcus pentru a distruge tumorile canceroase în urma cu un secol. Acea tentativa, dar si altele mai recente, folosind salmonela, s-au dovedit a fi toxice si/sau ineficiente. descopera