Experti americani: România e o tinta a Rusiei

La Bruxelles s-a vorbit astazi mult despre securitatea la Marea Neagra. În zona exista îngrijorari serioase de securitate, iar NATO le analizeaza permanent, spune seful aliantei. O analiza facuta de Center for European Policy Analysis de la Washington spune însa ca NATO si SUA au neglijat nepermis Marea Neagra. O neglijenta de care Rusia a profitat. Acum, spun expertii americani, România si Bulgaria sunt vulnerabile la politicile agresive ale Moscovei.
„Ascensiunea militara si non-militara a Rusiei ridica amenintari fata de cele doua state membre NATO, România si Bulgaria, în conditiile în care capacitatile sale navale sunt superioare capacitatilor de aparare maritime si aeriene ale ambelor tari. (…) O neglijare a flancului de securitate la Marea Neagra de catre Vest si succesul Moscovei în capturarea sau neutralizarea litoralului de est si nord au expus din ce în ce mai mult România si Bulgaria la presiunea Moscovei”, arata CEPA.

„În ceea ce priveste România, Kremlinul poate depune eforturi pentru a manipula ideea latenta a “României Mari”, pentru a promova dispute regionale cu Moscova si Ucraina, poate sa infiltreze sabotori, sa orchestreze proteste si sa sustina actiuni separatiste, cum ar fi cele ale maghiarilor secui în Transilvania”, se arata în analiza CEPA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.