Fenomen surprinzator pe Mures: reapar scoicile

Pe râul Mures a aparut un fenomen straniu: de aproximativ doua saptamâni, pe malurile apei, si-au facut aparitia mii de scoici de apa dulce. Una dintre zonele afectate de invazia de scoici se afla în perimetrul comunei Branisca. Pâna în prezent, nimeni, nici macar localnicii, nu îsi poate explica cum sau de unde au aparut acestea.

e raza comunei Branisca, cochiliile zac în „ciorchine” pe zeci de metri, cât poti cuprinde cu vederea. Prima data le-au observat cei obisnuiti sa pescuiasca în zona clean. „În zona bulboanelor, am observat ceva micut maro, se învârteau în apa, iar curentul le aducea pe mal. Am mers aproape si am observat ca erau vii, desfacute, le-am vazut pâna si piciorusul cu care se deplaseaza.

midii

Este o surpriza pentru pescari, dar si un fenomen pentru biologi. Cei de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, sectia biologie, nu îsi pot nicicum explica aparitia scoicilor pe Mures, ba chiar au suspectat ca ar fi aduse de pe balta de la Balata, numai ca nimeni nu ar cara sute de kilograme pe malurile unui râu. Nici la Apele Române nu se stie nimic: „În viata mea nu am auzit ca ar fi scoici pe Mures, nu stim nimic de asta”, a declarat directorul Grigore Burjan, care a decis ca e mai întelept sa trimita un om în zona sa vada ce se întâmpla la Branisca. Câteva ore mai târziu: „L-am trimis pe seful formatiei din Ilia, un inginer care a vazut scoicile, dar nu mai erau chiar atât de multe cât în sesizarea initiala. Nu ne putem explica ce se întâmpla, nu ne-am mai întâlnit cu asemenea fenomene”, este înca nelamurit seful de la Apele Române Hunedoara. replicahd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.