Film despre parintele Arsenie Boca

parintele Arsenie Boca micNicolae Margineau si Costin Manoliu lucreaza impreuna la un documentar despre viata parintelui ieromonah Arsenie Boca.

Anul acesta se implinesc 100 de ani de la nasterea celui supranumit “Sfantul Ardealului”. Filmul este programat sa apara in aceasta toamna.

Arsenie Boca (29 septembrie 1910 -28 noiembrie 1989) parinte ieromonah, teolog si artist român, a fost staret la Manastirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus si apoi la Manastirea Prislop, unde datorita personalitatii sale veneau mii si mii de credinciosi, fapt pentru care a fost hartuit de Securitate.

Cu cele doua licente ale sale, una la Belle Arte si alta la Teologie, n-a fost admis decât ca muncitor pictor bisericesc, pâna când e pensionat în 1968 cu o pensie de mizerie. A fost permanent supravegheat de Securitate. Din 1968 pâna în 1984 la Draganescu picteaza biserica. La Sinaia, din 1969 si-a avut chilia si atelierul de pictura, unde s-a retras dupa 1984 si unde a si închis ochii, la 28 noiembrie 1989, în vîrsta de 79 de ani.

Foto – Video Manastirea Prislop

Moirmantul parintelui Arsenie Boca 20 de ani A fost înmormântat, dupa dorinta proprie, la manastirea Prislop, la 4 decembrie 1989 prorocind ca aici va fi loc de pelerinaj.

Mormântul parintelui Arsenie de la manastirea Prislop constituie azi unul din importantele locuri de pelerinaj din tara, în ultimii ani numarul de pelerini veniti pe 28 noiembrie fiind de peste 40 000 de oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.