Un document de lucru al FMI elaborat în aceasta luna arata ca reducerea cheltuielilor publice si reducerea deficitelor au dus la efecte neluate în calcul în momentul în care masurile de austeritate au fost adoptate. “S-a subestimat în mod semnificativ cresterea somajului si scaderea cererii interne odata cu consolidarea fiscala”.
Mai mult, este pusa sub semnul întrebarii austeritatea ca mijloc eficient de iesire din criza. “Politica de promovare a austeritatii este posibil sa nu fi reprezentat cea mai buna solutie în cazul anumitor tari pentru depasirea dificultatilor economice determinate de criza globala”, se mai arata în respectivul document, semnat de catre economistul-sef.
De asemenea, o analiza interna a Fondului, facuta în 2012, arata austeritatea a întârziat revirimentul economic. rtv
Exact asta scriam si eu, si altii, inca din 2009: “creşterea şomajului şi scăderea cererii interne “, “aceste măsuri au dus la o evoluție prociclică accentuată, ceea ce a IMPIEDICAT, practic, revenirea economică”, “ajustarea ar fi putut fi graduală, mai ales având în vedere datoria publică redusă”. Ba austeritatea fara stimulare economica, dar cu impozite tembele ca forfetarul, a dus chiar si la ingreunarea consolidarii fiscale, scazand si incasarile bugetare!. Dar asta nu e vreun mare merit, sunt lucruri la mintea cocosului, dar ignorate de fostii guvernanti ba din pr0stie, ba din interese dubioase, ba doar fiindca asa le era lor mai simplu (ceea ce se si desprinde din declaratia pe tema acestei stiri a lui Stolojan, hotul de valuta pe vremea cand era premierul lui Iliescu). Dar dupa cum au luat-o actualii guvernanti, nu par mult mai breji (vezi timbrul de mediu, neoforfetarul lui Grapini, frica de a lua masuri procrestere fara aprobarea FMI, etc).