Galati, Vrancea, Prahova, Hunedoara. Ce legaturi exista intre zonele unde au avut loc cutremure

Specialistii Institutului de Fizica Pamantului spun ca nu avem motive de ingrijorare. Miscarile de rearanjare a placilor tectonice sunt normale, iar seismele din ultima vreme n-au legatura intre ele.
Cutremurul cu magnitudinea de 3,2 s-a produs in zona Hunedoara la o adancime de 15 kilometri si a fost simtit in Hateg, Hunedoara, Simeria si Deva. La 8 si 10, cand pamantul s-a miscat, unii oameni abia se trezeau.

Cercetatorii de la Institutul de Fizica a Pamantului spun ca Hunedoara are o bogata activitate seismica. In martie 2011, acolo s-a inregistrat o secventa de 14 cutremure, iar luna trecuta alte 2 cu magnitudine peste 4.
Zona Hateg este o zona activa din punct de vedere seismic, dar nu are legaturi directe cu celelalte zone unde se mai inregistreaza cutremure de suprafata, cum ar fi Prahova sau Galati.
Influente ar putea veni din Vrancea, atunci cand sunt cutremure de adancime si cu magnitudine mare, dar specialistii spun ca nu este cazul si acum.
”Cauza cutremurelor din Hateg ar putea sa fie Placa Adriatica care poate sa exercite o presiune asupra sistemului tectonic care el la randul lui sa actioneze asupra Carpatilor Meridionali si Vestici”, explica Mihai Diaconescu, INFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.