Geogliful Elanului, cel mai mare din lume

Geoglifele sunt desene mai mari de 4 m, produse pe pamant sau formate din roci. Sunt un fel de aranjamente ce reprezinta figuri de oameni, animale, structuri, etc. Cele mai cunoscute geoglife sunt liniile Nazca ( Vezi si Geoglife celebre sau Misterele de la Nazca – Erich von Däniken).

Astfel de formatiuni uriase nu se gasesc doar in America de Sud ci si mai aproape de noi, in Rusia.

geoglif nazca

Un geoglif imens in forma de elan sau cerb a fost descoperit in Rusia, iar oamenii de stiinta sustin ca el a fost creat cu mult inainte de celebrele Liniile Nazca din Peru.

elan

Structura din piatra, situata in apropiere de lacul Zjuratkul, in muntii Urali, prezinta un bot alungit, patru picioare si doua coarne de cerb. O imagine Google Earth realizata in 2007 arata ca desenul prezinta si un fel de coada, dar in imaginile din prezent acest aspect este neclar. Excluzand posibila coada, animalul se întinde pe aproximativ 275 de metri. Cercetarile de teren realizate in vara anului trecut, au ajutat la prelevarea datelor cu privire la compozitia si istoria acestui geoglif, sugerand totodata ca el ar fi fost un produs al unei culturi megalitice. Sute de situri megalitice au fost descoperite in regiunea Muntilor Urali , cele mai elaborate structuri fiind situate pe o insula de apa dulce la 60 de kilometri departare de noul geoglif descoperit. sursa

geoglif rusia

“Figura initiala ar fi fost de un alb stralucitor pe fundalul ierbii verzi”, au scris Stanislav Grigoriev, de la Academia rusa de Stiinte, din cadrul Institutului de Istorie si Arheologie, si Nikolai Menshenin, de la Centrul de Stat pentru Protectia Monumentelor, intr-un articol din revista Antiquity.

Cercetatorii au observat ca arhitectura pietrei geoglifului este una complexa. Stilul in care a fost slefuita piatra se numeste lithic si a fost folosit pe un artefact ce dateaza din neolitic si eneolitic (perioade intre al saselea si al treilea mileniu i.Hr.).
sursa

geoglif rusia3

O echipa de filmare a reusit sa capteze imagini cu geogliful.

Unii sustin ca uriasul geoglif descoperit in Rusia este un simbol al vanatorii, dar altii sunt de parere ca structura copiaza de fapt o veche constelatie. Nu exista insa o astfel de constelatie. Hartile noi ale europenilor nu au schitata o astfel de constelatie insa se pare ca pe vechile harti rusesti poate fi gasita destul de usor. Constelatiile Andromeda, Berbec, Pesti, Cassiopeia, Perseu si Triunghiul descriu si Constelatia Elanului.

elan21

Elanul “ceresc” se reflecta in timpul solstitiului de vara in apele lacului Zjuratkul. Este acelasi elan , reprezentat si in geogliful urias descoperit in Urali.

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

Constellation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.