Icoane si minuni

Icoana Mantuitorului care deschide ochii, de la Biserica Nasterii din Betleem este oare o minune sau maiestria unui pictor ?!? Exista unele tehnici de pictura care pot juca feste ochilor. In anul 350 î.Hr. Aristotel nota ca “simturile noastre pot fi de incredere dar pot fi si usor pacalite”.

Un material video ne arata o inregistrare cu o fresca aflata pe un stalp al unei biserici din Bethleem. Nimic deosebit poate dar la un zoom se poate vedea foarte clar cum ochii Mantuitorului se deschid desi la inceput par a fi inchisi. Sunt in realitate sau par din cauza luminii ?

Hristos1

Hristos2

Hristos3

Este aceeasi pictura! O puteti urmari si in materialul video dar mai putin luminoasa.

O alta inregistrare vine de aceasta data din Grecia.

O Cruce cu Hristos rastignit plange la o biserica din Asprokambos. Se pare ca preotii ar fi spus ca Mantuitorul a inceput sa planga odata cu venirea la putere a partidului Syriza. Greu de crezut ca Iisus ne da astfel de “semne”…

Un lucru este cert, pe trupul de pe cruce se pot observa stropi uleiosi, limpezi, care se scurg. Oamenii merg sa vada minunea si preotii au promis sa cheme specialisti care sa explice de unde vin stropii.

Hristos gr

Hristos1 gr

La Celic Dere o icoana se curata singura.

Icoana Mântuitorului a fost adusa la Celic Dere de un soldat rus pe vremea razboiului ruso-turc din anii 1806 – 1812. Era neagra complet, nu se distingea nimic pe suprafata ei. Dupa zeci de ani s-a curatat de la sine dezvelind chipul lui Iisus Hristos.

„Nu se stie din ce cauza, dar icoana era neagra complet. Acel soldat rus i-a spus parintelui ca atunci când va vrea Dumnezeu, icoana se va curata. Au trecut multe generatii. Parintele a lasat icoana la maicile din Celic împreuna cu spusele soldatului, iar fiecare maica a trasmis la ucenica ei ce se va întâmpla“, explica maica Irina, ghidul bisericii. Cele spuse de soldat s-au adeverit, iar maicile au fost martorele tacute ale minunii: în timp, din suprafata neagra, a început sa apara treptat chipul lui Isus Hristos.

La despartirea de grupul de calugari din care facea parte si parintele rus, ostasul i-a atentionat: „Prin ea se va savârsi o mare minune“. Nimeni nu stie ce va urma sa se petreaca. Un lucru este sigur însa: tot ceea ce a spus el, s-a adeverit. Este o icoana rara pentru ca putine sunt cele în care Mântuitorul apare cu ochii închisi. „Nu se simte când se curata. Nu se stie de când dateaza. Ca se va curata, se stie de la acel soldat. Dar când se va termina, nimeni nu stie. Semnul ca cele spuse de soldat sunt reale este ca din nimic a aparut chipul Mântuitorului. Se mai spune ca la sfârsit, când va fi curatata complet, i se vor deschide ochii“, mai spune maica Irina. Acum, icoana s-a curatat mai bine de jumatate, de la dreapta spre sânga, chipul lui Isus fiind luminat pâna la pometul stâng.

celic-dere

“In vale, retrasa in altarul bisericutei de iarna, sta de paza o unica si tulburatoare icoana a lui Iisus, care se curata singura. Primele martore ale minunii sunt maicile batrane din manastire, care au apucat, in urma cu zeci de ani, icoana umbrita pe jumatate de fata. Parintele Dorotei priveste, si el, fericit si uimit cum chipul Domnului primeste tot mai multa lumina, din an in an. Iradierea icoanei este atat de puternica, incat credinciosii care vin sa o caute din cine stie ce capat de tara, merg, fara sa fie indrumati, catre ea, simtindu-i de departe dogoarea.” sursa

One comment on “Icoane si minuni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.