Manastirea Agapia, din judetul Neamt, este împodobita spre nemurire de icoane, tablouri si compozitii murale realizate de pictorul Nicolae Grigorescu între anii 1858 si 1861, pe când avea doar 20 de ani. Vazând o icoana a Maicii Domnului pictata de Grigorescu, maica stareta din acele vremuri a Manastirii Agapia, Tavefta Ursache, a ramas impresionata de talentul pictorului si i-a încredintat lucrarea de executare a picturii interioare a bisericii.
Desi avea doar 20 de ani când a început sa picteze interiorul bisericii de la Manastirea Agapia, Nicolae Grigorescu a reusit, cu extraordinarul sau geniu artistic, sa faureasca aici o opera de mare valoare, în care a îmbinat cu succes traditia bizantina cu stilul neoclasic si arta populara româneasca.
Cea mai mare restaurare, atât a Bisericii “Sfintii Voievozi”, cât si a incintei Manastirii Agapia, a avut loc între anii 1840 si 1865. În anul 1858, Nicolae Grigorescu a participat la un concurs organizat pentru pictarea bisericii, la care au mai luat parte si pictorii N. Lefteriu si Louis Girardelli. Lucrarea cu care s-a prezentat Nicolae Grigorescu a fost “Sfânta Fecioara Maria cu Pruncul Iisus în brate”, înconjurata de îngeri, icoana ce se pastreaza si astazi în muzeul manastirii. lumina