Ikea a finantat activitatile Securitatii în timpul regimului comunist

Compania suedeza Ikea a finantat în anii ’80 Securitatea regimului comunist din România, facând plati de zeci de milioane de coroane suedeze sub forma unor contracte cu un producator român de mobilier, anunta „The Guardian“, care citeaza documente din Arhiva Securitatii.

Publicatia britanica a accesat documente desecretizate de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) care sugereaza ca producatorul suedez de mobilier a fost suprafacturat pentru produse fabricate în România, iar unele dintre aceste plati ar fi fost depozitate într-un cont controlat de Securitate. Conducerea de atunci a companiei era informata cu privire la destinatia banilor, ceea ce se traduce printr-o complicitate voita a firmei suedeze, considera jurnalistii britanici.

Cu toate acestea, Ikea a negat orice implicare în acest aranjament, anuntând ca va efectua o investigatie în interiorul companiei pentru a face lumina în acest caz. Conducerea suedeza a companiei sustine ca nu era la curent cu implicarea Securitatii în operatiunile sale comerciale din anii 80.

adevarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.