Peste 170 de mumii au fost descoperite in sapte morminte situate deasupra dealurilor. Ele se gasesc in jurul sitului arheologic Tenahaha, cu o vechime de peste 1200 de ani.
In Valea Cotahuasi exista ramasite ale ceremoniilor de inmormantare in masa. potrivit arheologului Justin Jennings cadavrele aveau genunchii indoiti si ridicate pana la nivelul umerilor iar bratele erau indoite pe piept.
Mumiile variaza ca varsta fiind acolo si ramasutele ale copiilor dar si ale unor varstnici. Exista si 400 de resturi de schelet aflate intr-un mormant dar partile sunt imprastiate.Unele obiecte aflate in morminte au fost distruse in timp ce altele au fost lasate intregi.
Exista si vase ce contin resturi de copii nou nascuti. Descoperirile sugereaza ca in perioada 800-1000 i.Hr peruanii au trecut prin schimbari rapide, numarul locuitorilor s-a marit, agricultura s-a dezvoltat si s-a facut o diferentiere intre clasele sociale. Nu exista indicii de violenta. Specialistii banuiesc ca acolo era un teritoriu neutru.