In plina vara, in doua zile, pretul la energie a explodat. Celula de criza la ANRE, se ia in calcul plafonarea pretului

In plina vara, cand, de obicei, consumul de curent scade, in Romania, pretul la energia elecctrica a explodat. Piata pentru Ziua Urmatoare – PZU, o platforma a bursei de energie OPCOM – consemneaza, joi, cotatia de 570 lei/MWh pentru 4 august, un maxim care nu a mai fost atins dupa criza din ianuarie.

Andreea Paul, presedintele organitatiei Initiativa pentru Competitivitate (INACO), a avertizat ca miercuri, pretul energiei electrice ajunsese la 445 lei/MWh, o crestere de 35% in ultimele doua zile, fata de 330 lei/MWh. Mai mult, noul pret este de peste trei ori mai mare decat in luna august din anul 2010, cand era de 138 lei/MWh. Si a continuat sa creasca alert.

“Facturile populatiei cresc exploziv, veniturile lor nu tin pasul, iar competitivitatea producatorilor scade sub povara costurilor cu utilitatile, afectate fiind mai ales intreprinderile mici si mijlocii si industriile primare precum: procesarea laptelui, a carnii si a painii. Inflatia va resimti aceste dinamici si, din nou, consumatorul casnic si producatorul local”, a avertizat Andreea Paul asupra consecintelor acestei explozii a pretului energiei electrice.

Se ia in calcul plafonarea pretului
ziare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.