Infectia cu HIV se poate vindeca „de la sine”? Doua cazuri recente fac senzatie în lumea medicala

O vindecare spontana aparenta a fost înregistrata în cazul a doi barbati infectati cu HIV, virusul care declanseaza SIDA, iar acest fenomen neasteptat s-ar datora integrarii retrovirusului – degradat si neutralizat – în ADN-ul celor doi pacienti, potrivit unui studiu publicat marti, relateaza AFP.

Cei doi pacienti au fost infectati cu HIV fara sa fie însa niciodata bolnavi de SIDA si nu au prezentat niciodata concentratii virale detectabile în sânge, noteaza autorii acestui studiu, ale carui rezultate au fost detaliate în publicatia specializata Clinical Microbiology and Infection. Niciunul dintre cei doi pacienti nu a urmat un tratament contra SIDA.

Analiza, realizata cu ajutorul tehnologiilor moderne, a permis reconstituirea virusului descoperit în genomul celor doi pacienti. Cercetatorii au putut astfel sa demonstreze ca virusul era inactivat de un sistem care întrerupe informatia furnizata de genele virusului. Acest sistem, denumit “codon-stop”, determina stoparea procesului de sinteza a proteinelor, coordonat de o gena. Virusul devine astfel incapabil sa se multiplice, dar ramâne prezent în ADN-ul pacientilor.

Aceste întreruperi ar fi datorate unei enzime cunoscute, Apobec, care face parte din arsenalul organismului uman folosit în lupta contra virusului, dar care este de obicei dezactivata de o proteina a virusului (proteina “vif”). descopera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.