Istoria clopotului cel mare din turnul Patriarhiei

De 125 de ani, din turnul Patriarhiei bate, la sarbatorile importante, clopotul cel mare, care cântareste mai mult de opt tone si dateaza din vremea mitropolitului primat Iosif Gheorghian.

Este singurul, dintre cele cinci clopote, care a fost pastrat, dupa ce a fost curatat cu minutiozitate pentru a i se reda sonorizarea initiala, a fost reechilibrat si dotat cu o noua roata, un nou motor si un lant de actionare de 12 poli, dupa cum a declarat, pentru Agerpres, parintele Florin Serbanescu, consilier patriarhal.

Alte patru clopote au fost înlocuite, în anul 2008, la intiativa Patriarhului Daniel. ”Când se aude clopotul mare înseamna ca este un eveniment foarte important care se întâmpla pe Dealul Patriarhiei”, povesteste preotul Serbanescu.

Clopotul, cel mai mare din tara la acea data, a fost turnat din doua clopote vechi, unul mic, din 1693, facut în timpul mitropolitului Teodosie, care “îmbatrânise”, fiind aproape contemporan cu manastirea lui Constantin Voda Serban, târnosita în 1658, si altul mare, realizat pe vremea mitropolitului Grigorie IV Dascalul, în 1829, care se sparsese în 1834 si zacea nefolosit în curtea Mitropoliei, precum si din bronzul unor tunuri turcesti, a explicat preotul Florin Serbanescu. ziua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.