Istoria interzisa – misteriosul oras Arkaim

In 1987 o echipa de oameni de stiinta din Chelyabinsk, se aflau la sud de Ural pentru amenajari hidrografice, cand au descoperit ruinele unui oras stravechi – Arkaim. Chiar daca la inceput au dorit sa inunde zona, guvernul sovietic a reevaluat planurile si in 1991 sit-ul a devenit rezervatie culturala pentru in mai apoi, in anul 2001 sa fie vizitat chiar de presedintele Vladimir Putin.

Arkaim era protejat de doua ziduri circulare, incadrand in interior terenuri agricole, locuinte, strazi, etc.

Situata în Muntii Ural, cu vechime de peste 4000 de ani, se preconizeaza ca fortificatia apartine epocii bronzului.

Desi acum este doar o ruina, în trecutul îndepartat, Arkaim era o frumusete de oras datorita zidurilor groase de care dispunea, sistemului de irigatie si drenaj, sau chiar a constructiilor special amenajate pentru topirea si prelucrarea diverselor metale. Unele artefacte descoperite în interiorul cetatii dateaza de aproximativ 4000 de ani, dar exista pareri ale unor arheologi care sustin ca orasul în sine ar fi mult mai vechi.

arkaim

Diverse fenomene ciudate se petrec în fiecare an. Martorii oculari sustin ca exista trafic intens al OZN-urilor în zona, sau ca diverse lumini puternice se reflecta asupra orasului antic. Nimeni nu îsi poate explica ce se întâmpla cu adevarat în acel loc.” sursa

Primele imagini aeriene au aparut in 1952, insa nimeni nu stia ce sunt cercurile din stepa. Orasul in forma circulara era totodata si templu dar si observator astronomic. Diametrul exterior era de aproximativ 160 de metri, peretele masiv se presupune ca avea in jur de 5,5 metri si o latime de 4-5 metri. Exista 4 intrari, cea principala fiind la vest.

De la descoperirea lui Arkaim a fost vizitat de ezoterici, adepti ai New Age si cercetatori mai mult sau mai putin autorizati.

Bystrushkin compara in 2003 Arkaim cu celebrul Stonehenge din Anglia. Acuratea observatiilor facute la Arkaim depasea cu mult pe cele facute la Stonehenge. Biochimistul Anatole Klyosov a facut unele cercetari stiintifice, nerecunoscute insa de comunitatea stiintifica, care ii atesta originea ariana.

arkaim2

Intre altele, oamenii de stiinta au facut o descoperire surprinzatoare: in aceasta arhitectura gandita in jurul geometriei cercului, exista o exceptie: piata centrala a anticului oras Arkaim este construita sub forma unui patrat. In acest loc s-au gasit urme de foc si de combustie lasand sa se presupuna ca pe aceasta piata centrala se desfasura un anume numar de ritualuri.
Misteriosul popor de la Arkaim facea ofrande zeilor in functie de anumite aliniamente astronomice? Arheologii au dezgopat multe indicii care vor da o imagine a modului de viata al acestui popor enigamtic.

In zona exista fenomene geofizice curioase: fluctuatii de temperatura si de electricitate, variatia campului magnetic in interiorul cercurilor, conductivitatea solului etc.sursa

arkaim21

arkaim22

arkaim23

Istoricul Jean Deshayes, autorul lucrarii ”Civilizatiile vechiului Orient”, atribuie genul acesta de constructie circulara, total atipic pentru regiune, masagetilor, rudele strabune ale getilor, care au ajuns pana la Muntii Urali, in China si Tibet, pastrand de-a lungul timpului religia si simbolistica solara.

Numai masagetii si dacii lui Arsache ridicau cetati si sanctuare circulare prin stepele Asiei. Gordon Childe, profesor la Universitatea din Oxford, publica, in anul 1993, la Barnes & Noble Books, New York, ”The History of Civilization”. El situa leaganul arienilor in timpul primei lor aparitii in spatiul carpato-dunarean. Constructiile circulare, tipice acetei culturi ariene primordiale, era derivate din ”aparatele lui Uriel” si aveau rol astronomic, astrologic si agronomic. In „Cartea astrilor ceresti”, Enoh, patriarhul antediluvian, este invatat de uriasul inger Uriel cum sa construiasca un „aparat ceresc”, pe care sa-l lase pamantenilor. Reconstruit dupa instructiunile lui Uriel de catre cercetatorii britanici Christopher Knight si Robert Lomas, acesta a iesit exact de forma si dimensiunea sanctuarului rotund de la Sarmisegetuza.” sursa

regia

regia2

Deshayes remarca “organizarea de stup” a cetatilor circulare, care a influentat ulterior arta funerara a vechiului Orient. Pana sa mergem mai departe cu masagetii, acest popor uitat de istoria tarii de provenienta, Romania, e bine de amintit o particularitate a geografiei tarii noastre: are un relief concentric, care coboara in trepte, de la Muntii Carpati la Subcarpati, la dealuri si podisuri, apoi la campii. Un model circular sacru, am putea spune, pentru triburile plecate in bejenie. In ce priveste cetatea solara Arkaim (in limba romana arhaica “im” inseamna noroi, mal), probabil ca “arca” fusese doar un popas spre destinatia finala, de aceea au si parasit-o, aparent fara motiv. Cert este ca in ruinele cetatii au fost descoperite sabii scurte cu lame curbate, ceramica ornamentata cu zig-zaguri, spirale si cruci cu raze, aceleasi simboluri fiind prezente si pe camasile din panza topita purtate de localnicii vaii Arkaim. Toate acestea duc cu gandul la folclorul geto-dac, desi vechimea cetatii Arkaim este mult mai mare. In schimb, urmele arheologice descoperite in Ucraina sunt extrem de asemanatoare cu cele descoperite in Romania, pe malurile Dunarii si ale Prutului, si datand din urma cu 4-5 milenii.” sursa

arkaim0

One comment on “Istoria interzisa – misteriosul oras Arkaim

  1. sa nu iutam de biserica din densus care are in componenta sa si o bucata din sarmisegetusa cu o incarcatura energetica asemanatoare acestor “constructii” enigmatice,inca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.