La 20 de ani de la învecinicirea Parintelui Arsenie Boca

*** Dragule, eu l-am cunoscut. Omul acesta m-a salvat, ma scos din moartea sufleteasca… Aveam boli ale glandelor endocrine. Ani intregi am stat prin spitale si sanatorii din toata tara. Intr-un final mi-au zis sa ma duc acasa ca in doua- trei luni voi muri. O sora medicala, inainte de a iesi din spital, mi-a spus: “Degeaba tot ei medicamente si-ti pui nadejdi in medici si spitale. Du-te si roaga-te Lui Dumnezeu. Am auzit ca este un om a Lui Dumnezeu, Arsenie. Du-te si roaga-te, poate il gasesti.”
Dar ea nu credea in Dumnezeu, credinta erea pentru ea o prostie. Stand acasa si vazand cum moare incet-incet, slabise in greutate foarte mult, incepuse sa se gandeasca cu groaza la moarte. La un moment data s-a gandit ca nu se poate ca omul sa moara si sa dispara pur si simplu. Trebuie sa se intample ceva cu el. Incepuse sa ganedeasca cu sufletul, care este nemuritor, care nu poate accepta moartea.Isi spunea apoi, repetat: “Nu se poate sa nu existe Dumnezeu. Nu se poate sa mor si sa numai existe nimic cu mine.”, o spunea aproape disperat.Incepuse sa se roage cu ce cuvinte stia. Isi aduse aminte de numele Parintelui Arsenie si se ruga: Cine esti Parinte Arsenie? Ajuta-ma! Nici nu stia daca traieste sau a murit, nici unde este. Si in noaptea aceea a avut un vis : “Am visat un Parinte intr-un anteriu alb, care mi-a zis: Femeie, te scoli dimineata, te sui in trenul acesta [in vis a vazut exact trenul], in vagonul acesta, cobori la statia cutare; acolo de duci la autogara si te urci in autobuzul acesta [si a vazut si soferul si autobuzul], cobori in statia asta, o iei pe drumul acesta si ma gesesti la biserica asta”.
Toate reperele din traseu le-a vazut in vis.Si a facut intocmai.Dimineata insa barbatul i-a zis: Ce faci? Ai inebunit? Bolnava cum esti vrei sa o iei pe coclauri dupa visele tale!?” Pana la urma a lasat-o: “Daca vrei sa mori, mori!”
Intr-o statia un cersetor s-a rugat insistent de sofer sa-l ia si pe el fara bani. Dar soferul a zis: Daca n-ai bani jos!”. Femeia desi cheltuise o avere pe medicamente, i-a zis soferului: “Lasa-l sa urce ca-i platesc eu” si i-a dat bani pentru bilet. Cersetorul a urcat si i-a multumit. Dupa un timp insa femeia a obeservat ca cersetorul nu mai erea in autobuz.
Cand a ajuns la biserica din vis, l-a vazut rezemat de zidul bisericii pe omul din vis ,pe Parintele Arsenie. Cand s-a apropiat, Parintele i-a zis : “Ei, vezi ca daca ai crezut ai ajuns?” Si se juca in mana cu biletul de autobuz dat cersetorului. Femeia saraca a cazut in genunchi. El a dus-o in biserica, a facut o rugaciune si i-a zis ca se va face bine, dar sa-si schimbe viata. Si si-a schimbat viata din temelii. Nu stiu daca acum mai traieste. Erau din Alexandria. ***

 

Parintele Arsenie Boca – la Radio Romania Cultural

Parintele Arsenie Boca – LITURGHIA CEREASCA DE LA SAMBATA (Radio Romania Cultural)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.