Larry Watts: Diabolizarea României, o “opera” bine lucrata si din Est, si din Vest

Larry Watts nu este un nostalgic, asa cum l-ar vrea etichetat adversarii, ci un deschizator de mare curaj al uriasei camere a secretelor în care putini au avut taria si capacitatea intelectuala sa intre. Opera istoricului American schimba radical tabloul în care era “pictata” România, aratând fata nestiuta a unor evenimente, perceptia falsa indusa câtorva generatii de o politica bine condusa de intoxicare si manipulare.

România a triumfat într-o situatie în care în mod normal nu ar fi fost posibil. Pentru americani aceasta este o poveste perfecta pentru admiratie: sa fii cu omul mic si sa vezi ca omul mic face lucrurile pe care nimeni nu le poate face. Si asa ajungem la baza, la problema întelegerii relatiilor dintre România si SUA. A fost improbabil si aproape imposibil pentru România sa faca asta.

Când România a facut-o, am dezvoltat o alta explicatie pentru asta.Când am intrat în studiile românesti despre aceasta perioada am constatat ca atunci când România a facut ceva, imediat România a decontat acest lucru.

De fapt, e o chestiune de care ma ocup în volumul doi al cartii. Dupa Razboi, din punct de vedere al controlului sovietic, în zona, nici o alta tara nu a avut parte de un tratament mai brutal ca România. Cel mai dur în zona. Posibil în Germania de est sa fi fost mai dur. Dar nimeni nu a avut parte de acest control brutal si, într-un fel, e normal. Românii si germanii au luptat realmente pe frontal de est si aproape numai ei. Italia, ca o gluma, Ungaria, cam nimic. Din cauza aceasta a fost si aceasta razbunare. jurnalul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.