Libertate sau democratia mitocaniei ?

Internetul ofera tuturor posibilitatea de exprimare. Oameni ce nu au veleitati deosebite isi pot face simtita prezenta pe diverse site-uri de socializare, pe youtube, pe blog-uri, etc. Unii chiar reusesc sa capteze atentia cu imagini deosebite, comentarii de bun simt sau povestiri interesante. Libertatea nu ofera insa nimanui dreptul de a jigni pe altii, de a ironiza cu obraznicie sau de a scorni tot felul de intamplari pe seama cuiva. Cand in plasa teribilismului si obrazniciei cade un om sfant, iti pui intrebarea daca mai respectam ceva in ziua de astazi.

Respectul se castiga si se impune in unele cazuri. Sefi de stat si de guvern din toata lumea care se clatina la conferinte de presa, politicieni care se bat, care isi arunca in fata cuvinte ce nu pot fi redate sau chiar… pahare cu apa, nu pot fi modele de urmat.

Poate ca religia este invechita si plina de praf, insa invataturile ei au fost acceptate de zeci de generatii. Cei 7 ani de acasa cu greu ii poti recupera daca nu ai o baza solida, consolidata de parinti si familie.

Pretuit in intreaga lume, respectat si iubit datorita unei vieti simple si plina de evlavie, Parintele Paisie Aghiorotul a ajuns si el obiectul ironiei unui individ ce a incercat sa iasa cumva in evidenta. A reusit, chiar daca prin gestul lui a calcat in picioare iubirea si respectul a mii de oameni.

Parintele Paisie Aghioritul, ironizat pe Facebook

Pagina de Facebook se intitula „Elder Pastitsios”, cu trimitere la pastitsio, un fel de mâncare traditionala greceasca cu paste si carne tocata de vita si înfatisa un calugar cu fata acoperita de acest fel de mâncare. Barbatul publica imagini si articole cu caracter ironic la adresa Ortodoxiei din Grecia si a parintelui Paisie.

Politia a declarat ca barbatul a fost arestat în casa sa de pe insula Evia, ca urmare a miilor de plângeri online din lumea întreaga primite de Biroul Departamentului de Stat pentru Criminalitate Cibernetica, care a si demarat o ancheta. Pagina respectiva a fost desfiintata, deoarece con?inea „blasfemii si insulte la adresa parintelui Paisie si a Ortodoxiei din Grecia, în general”. Ulterior, partidul politic „Zorii Aurii” a depus o plângere în parlamentul elen pe aceasta tema.

În temeiul legislatiei privind blasfemia în Grecia, vinovatul ar putea primi doi ani de închisoare si o amenda de pâna la 3000 de euro.

Arestarea sa a declansat un val de proteste pe internet, fiind interpretata ca un mod de cenzura. Asfel, pe Twitter s-a creat un grup numit „Free Geron (Elder) Pastitsios”, iar pe Facebook a mai aparut o pagina ce înfatisa caricatura unui calugar cu Turnul Eiffel în loc de cap.

Dupa arestarea barbatului si mediatizarea cazului, sub pretextul libertatii de exprimare, dar si celei religioase, a fost creata o petitie care cerea parlamentului grec sa-l elibereze pe barbat ti sa desfiinteze legea împotriva blasfemiei din aceasta tara, desi majoritatea tarilor europene au cel putin câteva legi anti-blasfemie.

Potrivit dictionarului explicativ, blasfemia este actul de defaimare a lucrurilor si persoanelor considerate sfinte (sau demne de un respect deosebit). Doxologia

Vezi cine a fost Cuv. Paisie Aghioritul

Astfel de indivizi fara scrupule vor reusi cu timpul sa oblige autoritatile sa ia masuri, vor aparea legi dure ce vor limita “libertatea” tuturor. Daca nu sunt eliminati prin ignorare, ei vor reusi sa restranga libertatea internetului mai devreme sau mai tarziu.

Lumea virtuala iti da posibilitatea sa oferi celorlalti ceea ce poti face tu, nu sa iti bati joc de oricine si de orice. Daca in lumea reala esti invizibil, aici, pe internet poti arata tuturor ca esti un om cu talente deosebite – nu conteaza domeniul. Tehnologia iti permite sa ii lasi pe altii sa vada lumea prin ochii tai cu ajutorul fotografiilor, desenului, muzicii, etc.

Este usor sa arunci cu noroi in altii si este foarte greu sa creezi tu ceva. Noroiul se spala dar creatia ta va ramane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.