Locasuri ocrotite de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul

Manastirea Românesti, din cuprinsul Arhiepiscopiei Timisoarei, se afla la poalele Muntilor Poiana Rusca, la un kilometru de drumul ce leaga localitatile Românesti si Tomesti. Manastirea mai este numita de credinciosii banateni si Balta Calda, deoarece în incinta ei se afla un izvor cu apa semitermala, cu o temperatura constanta de 18°C, dar si Izvorul lui Miron, aceasta fiind ctitoria Patriarhului Miron Cristea.

În anul 1910, Patriarhul Miron Cristea, pe atunci Episcop al Caransebesului, a facut o vizita pastorala în parohiile din aceste locuri si, uimit de frumusetea peisajului, a hotarât zidirea unei manastiri. În anul 1912 a fost pusa temelia bisericii, însa, din cauza izbucnirii Primului Razboi Mondial, precum si a greutatilor ce au urmat, acestea au fost finalizate abia în anul 1929, prin grija si staruinta preotului Teodor Baiantu. Târnosirea sfântului locas de cult monahal a avut loc în anul 1931.

Trimite felicitari de ziua onomastica

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul va fi serbat festiv si la asezamintele monahale, aflate pe cei doi munti ce strajuiesc Banatul Montan. La Schitul de pe Muntele Mic, Sfânta Liturghie va fi oficiata, din încredintarea chiriarhului, de catre parintele consilier Alin Câmpean, împreuna cu un sobor de preoti din satele de pe Valea Sebesului. Un frumos pelerinaj se va organiza si la Schitul de pe Muntele Semenic, unde parintele inspector Calin Ianchis, împreuna cu un sobor de preoti din zona Resitei, va sluji Sfânta Liturghie. În ambele locasuri monahale, la primele ore ale diminetii se va oficia Sfintirea apei si Taina Sfântului Maslu. lumina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.