Maica Domnului din Kazan – Foto

Figura centrala a ortodoxiei, Maica Domnului a fost mereu model de inspiratie pentru aurari, pictori sau simpli crestini. Una dintre cele mai “zugravite” icoane o reprezinta pe Maica Domnului din Kazan – Kazanskaya.

Kazanskaya margele

Icoana Maicii Domnului din Kazan (Kazanskaya) este o icoana facatoare de minuni foarte cunoscuta în Biserica Ortodoxa Rusa, ce a fost considerata de-a lungul veacurilor ocrotitoarea orasului Kazan si a poporului rus.

Kazanskaya32

 

Aceasta icoana a Maicii Domnului cu Pruncul este unica prin faptul ca în ea este reprezentata o singura mâna, cea a lui Hristos care binecuvînteaza. Mâinile Maicii Domnului si mâna stânga a Mântuitorului nu sunt vizibile, ci se afla sub vesminte.

Doua mari catedrale, în Moscova si în Sankt Patersburg, sunt închinate Maicii Domnului din Kazan si alte numeroase biserici din întreaga Rusie. Icoana este sarbatorita pe 21 iulie si 4 noiembrie.

Kazanskaya red

 

Numele icoanei vine de la localitatea, unde icoana a aparut, a fost pastrata, si de unde cinstirea ei deosebita s-a raspândit în mai toate asezarile tarii. În textul Slujbei sarbatorii ei se aminteste faptul ca aceasta icoana are o obârsie tainica.

kazanicon

 

Fara nicio îndoiala, reprezinta voia lui Dumnezeu ca dreapta credinta sa se raspândeasca din Rusia în rândul poporului tatar. Iata de ce cucerirea orasului Kazan ,de catre Tarul Ivan cel Groaznic, nu a fost atât o cucerire teritoriala, cât un triumf religios. Aceasta victorie a fost considerata de catre tar ca un dar al lui Dumnezeu, primit prin mijlocirea Maicii Domnului. În 1552, dupa cucerirea orasului, tarul a dat ordin sa se construiasca catedrala cu hramul Buna Vestire, în cinstea Împaratesei Cerurilor.

Kazanskaya argint

Lucrarile au început în 1555, catedrala fiind finalizata cinci ani mai târziu.
În 1579 , Maica Domnului s-a aratat unei copile de 9 ani, pe nume Matrona, poruncindu-i sa-i scoata la lumina chipul frumos zugravit de sub ruinele uneia dintre casele arse. Vedenia s-a repetat pâna când copila a înteles ca icoana trebuia luata de sub vatra odaii indicate. Pe 8 iulie 1579 aveau sa descopere icoana facatoare de minuni.

 

Kazanskaya green

Vestea despre icona descoperita în mod miraculos s-a raspândit în întregul oras. Grupuri întregi de oameni au început a se îndrepta catre casa lor pentru a o vedea si a i se închina.

Kazanskaya 1

Dusa din locul cu pricina, Fecioara din Kazan este purtata în procesiune în biserica Sfântului Nicolae, iar apoi în Catedrala Blagovesteniei (Buneivestiri), loc în care multi credinciosi alergând, au primit tamaduire sufleteasca si trupeasca.

45

Aceste minunate fapte, si nu numai ele, l-au determinat pe Ivan cel Groaznic sa zideasca pe locul aparitiei o manastire de maici, unde a asezat icoana. Tânara Matrona si mama sa au devenit primele vietuitoare al acestui asezamânt.

Kazanskaya pictura

În 1594, au început lucrarile la o noua catedrala închinata Maicii Domnului. Dupa un an, a fost sfintita de catre Mitropolitul Gherman.
Gratie donatiilor tarului icoana a fost ferecata cu aur, pietre pretioase si perle. Mai tîrziu, o noua ferecatura a fost facuta de catre împarateasa Ecaterina.

kazanskaya 12

În 1798, în timpul aceleiasi împaratese au început lucrarile la o noua catedrala. Aceasta a fost sfintita în 1808.
În noaptea de 29 iunie 1904, câtiva banditi au patruns în catedrala Manastirii din Kazan furând icoana Maicii Domnului. Nu dupa mult timp, hotii au fost prinsi însa icoana disparuse. Acestia au declarat ca icoana fusese taiata în bucati iar apoi arsa. Nu s-a mai stiut nimic de Icoana Maicii Domnului din Kazan, în legatura cu disparitia ei aparând diverse presupuneri.

Kazanskaya37

Acatistul Maicii Domnului in cinstea Icoanei facatoare de minuni de la Kazan

kazanskaya (1)

Rugaciunile incepatoare:

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.

Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.

Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Aparatoare Doamna, pentru biruinta multumiri, izbavindu-ne din nevoi, aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu noi robii tai. Ci, ca ceea ce ai stapanire nebiruita, slobozeste-ne din toate nevoile, ca sa strigam tie: Bucura-te, Mireasa, pururea fecioara!

Kazanskaya margele2

Condacele si Icoasele:

Condacul 1

Celei alese dintre toate neamurile, Aparatoarei neamului crestinesc, cantare de multumire aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu, pentru sfanta ta icoana. Iar tu, ca o milostiva si ajutatoare a celor ce alearga spre tine, apara-ne pe noi de tot necazul si de toata nevoia, ca sa strigam tie: Bucura-te, Aparatoare grabnica a neamului crestinesc!

Icosul 1

Ingerul cel inainte-statator a fost trimis sa zica “Bucura-te” Nascatoarei de Dumnezeu, atunci cand Dumnezeu-Cuvantul s-a salasluit in pantecele Fecioarei; si noi pacatosii preamarind aratarea cea minunata a icoanei ei si a Dumnezeiescului Prunc Hristos Mantuitorul cu umilinta strigam celei pline de har:

Bucura-te, Copila de Dumnezeu aleasa;
Bucura-te, Maica lui Dumnezeu;
Bucura-te, imparateasa cerului si a pamantului;
Bucura-te, podoaba cea stralucitoare a Bisericii ceresti si pamantesti;
Bucura-te, ceea ce esti cinstita de ingeri;
Bucura-te, ceea ce esti cantata de serafimi;
Bucura-te, plinirea cea luminoasa a proorocilor;
Bucura-te, lauda apostolilor;
Bucura-te, marturisirea mucenicilor;
Bucura-te, cununa cuviosilor;
Bucura-te, bucuria dreptilor;
Bucura-te, nadejdea pacatosilor;
Bucura-te, Aparatoare grabnica a neamului crestinesc!

Condacul al 2-lea

Din inaltimea lacasului ceresc al slavei Fiului tau, Preacurata, ai cautat spre necazurile robilor tai din cetatea Kazan, in care raucredinciosii agareni necinsteau credinta in Hrisos, ai binevoit sa le arati lor aceasta icoana, proslavita prin facerea de minuni, ca cei iubitori de Hristos sa se incredinteze in semnele Harului si sa cante lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Fiind inteleptita prin intreita aratare a Maicii lui Dumnezeu, o fecioara inteleapta a marturisit mai marilor cetatii despre aceasta minunata aratare si despre mustrarea ta cea infricosatoare; iar noi minunandu-ne de cele auzite, cu evlavie cantam celei Preabinecuvantate:

Bucura-te, ceea ce dai slava lui Dumnezeu prin buze nevinovate;
Bucura-te, ceea ce descoperi credinciosilor tainele lui Dumnezeu;
Bucura-te, lauda vestita a credinciosilor;
Bucura-te, fulger care infricosezi pe cei necredinciosi;
Bucura-te, ceea ce luminezi mintea credinciosilor prin maretia minunilor tale;
Bucura-te, ceea ce rusinezi credinta cea rea a agarenilor;
Bucura-te, zdrobirea trufiei necredinciosilor;
Bucura-te, intarirea credintei crestinesti;
Bucura-te, ceea ce sfintesti cinstirea sfintelor icoane;
Bucura-te, ceea ce prefaci necazul nostru in bucurie;
Bucura-te, ceea ce ne inveselesti prin nadejde neindoielnica;
Bucura-te, ceea ce ne incurajezi prin fagaduinte neamagitoare;
Bucura-te, aparatoarea grabnica a neamului crestinesc!

Condacul al 3-lea

Puterea Celui Preainalt prin harul Nascatoarei de Dumnezeu a incurajat pe fecioara cea preainteleapta spre aflarea darului lui Dumnezeu cel fara de pret, care cu incredere in Domnul s-a straduit a gasi ingropata in pamant comoara – sfanta icoana a Maicii lui Dumnezeu, pentru care a strigat cu bucurie lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 3-lea

Rauri de minuni ai izvorat credinciosilor din cetatea Kazan din preacurata ta icoana, Stapana. Celor orbi le-ai dat vederea, pe cei intunecati la suflet i-ai luminat cu lumina cunoasterii lui Dumnezeu, iar cei feciorelnici au aflat liman linistit la umbra icoanei tale. Pentru aceasta si noi iti cantam tie:

Bucura-te, ceea ce ai imprastiat intunericul necredintei cu aratarea icoanei tale;
Bucura-te, ceea ce luminezi pe toti prin stralucirea minunilor tale;
Bucura-te, vederea celor orbi;
Bucura-te, luminarea celor intunecati cu mintea,
Bucura-te, marirea Ortodoxiei,
Bucura-te, liman linistit al celor dornici de mantuire;
Bucura-te, Maica fecioriei;
Bucura-te, acoperamantul si ingradirea celor neprihaniti;
Bucura-te, ca de tine se bucura multimea credinciosilor;
Bucura-te, ca de tine se infricoseaza multimea demonilor;
Bucura-te, ajutatoarea tuturor crestinilor;
Bucura-te, bucuria tuturor scarbitilor;
Bucura-te, Aparatoare grabnica a neamului crestinesc!

Condacul al 4-lea

Vrand sa potoleasca viforul tulburarilor ridicat de agareni, fericitul Erghemon, scriitorul minunilor icoanei tale, Fecioara, cu lacrimi s-a rugat si a avut descoperire ca aceasta sfanta icoana scut de biruinta este, pentru care intarit fiind in credinta, pana la sfarsitul vietii sale a cantat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 4-lea

Avand descoperire de la cuviosul parinte Serghie ca prin aceasta icoana a Maicii Domnului avea sa se izbaveasca pamantul rusesc de cotropirea celor de alt neam, Sfantul Ierarh Arsenie a vestit oastei celei iubitoare de Hristos despre aceasta taina. Si purtand ostasii Sfanta Icoana ca pe un steag aducator de izbanda au curatit cetatea de pagani, cantand Aparatoarei tuturor crestinilor:

Bucura-te, Maica Celui Preainalt,
Bucura-te, ceea ce rogi pe Hristos Dumnezeu pentru toti;
Bucura-te, ceea ce mantuiesti pe cei care alearga spre atotputernicul tau omofor;
Bucura-te, Aparatoarea celor ce se afla in necazuri si in boli;
Bucura-te, ceea ce daruiesti cele de folos celor ce se roaga cu inima infranta inaintea cinstitei tale icoane;
Bucura-te, ceea ce izbavesti de rele pe cei ce au in tine incredere tare;
Bucura-te, liman bun si linistit;
Bucura-te, Ajutatoare grabnica;
Bucura-te, acoperamantul cel cald al mantuirii;
Bucura-te, izvorul cel nesecat al milei;
Bucura-te, ceea ce nu intarzii spre ajutor;
Bucura-te, ceea ce izbavesti de toate nevoile;
Bucura-te, Aparatoare grabnica a neamului crestinesc!

Condacul al 5-lea

Stea cu Dumnezeiasca mergere s-a aratat icoana ta de Dumnezeu Nascatoare, care inconjurand pamantul rusesc a luminat cu razele sale pe cei ce rataceau pe marea vietii. Bezna necazurilor si negura bolilor ai imprastiat si la calea cea mantuitoare ai indreptat pe cei ce alergau la tine cu credinta si strigau lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 5-lea

Vazand minunile care se faceau prin harul lui Dumnezeu, la icoana Maicii Domnului, tarul Petru a luat aceasta icoana conducatoare oastei sale in lupta cu dusmanii, pe care cu ajutorul Nascatoarei de Dumnezeu invingandu-i, a cinstit Sfanta Icoana si a asezat-o in mijlocul cetatii de scaun drept temelie, scut si ingradire. Pentru aceasta strigam celei Preacurate:

Bucura-te, locas si templu a lui Hristos, Dumnezeul nostru;
Bucura-te, vas al slavei lui necuprinse;
Bucura-te, cetate imparateasca pururea insufletita;
Bucura-te, palat preainfrumusetat;
Bucura-te, bucuria oraselor si satelor;
Bucura-te, aparatoare si ingradire a crestinilor in necaz;
Bucura-te, lauda Bisericii Ortodoxe,
Bucura-te, intarirea pamantului rusesc;
Bucura-te, ajutatoarea oastei celei iubitoare de Hristos;
Bucura-te, biruinta asupra dusmanilor;
Bucura-te, izbavire in necazuri;
Bucura-te, ceea ce ne cercetezi cu indurarile tale de Maica;
Bucura-te, Aparatoare grabnica a neamului crestinesc!

Condacul al 6-lea

Cinul arhieresc, calugarii si mirenii, rugandu-se inaintea cinstitei tale icoane, binevestesc mila ta cea mare, Stapana de Dumnezeu Nascatoare, caci tu ingradesti orasele, acoperi manastirile si pazesti satele si stiindu-te pe tine aparatoare nebiruita, cu lacrimi aduc tie rugaciuni, ca sa-ti inalti catre Fiul tau mainile tale cele de Dumnezeu purtatoare pentru robii tai si sa izbavesti de toata nevoia si necazul pe cei care cu multumire canta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 6-lea

Rasarit-ai de demult lumina adevarului si ai alungat inselaciunea agarenilor din cetatea Kazanului, iar acum stralucesti cu lumina minunilor in toate orasele rusesti. Cei ce alearga cu credinta la icoana ta primesc vindecare de boli si izbavire de necazuri si invrednicindu-se de toata bucuria iti canta staruitor asa:

Bucura-te, izvor nesecat al sfinteniei;
Bucura-te, rau curgator al Harului lui Dumnezeu;
Bucura-te, impacarea celor pacatosi cu Dumnezeu;
Bucura-te, curatirea pacatelor noastre;
Bucura-te, calauza cucerniciei;
Bucura-te, ajutor si intarire in lucrurile cele bune;
Bucura-te, ceea ce primesti fagaduintele cele bune;
Bucura-te, ceea ce inlesnesti inceputurile cele frumoase;
Bucura-te, ceea ce distrugi pornirile cele rele;
Bucura-te, ceea ce imprastii cursele vrajmasului;
Bucura-te, ceea ce nu intarzii a ajuta pe oameni;
Bucura-te, ceea ce din plin reversi asupra noastra milele lui Dumnezeu;
Bucura-te, Aparatoare grabnica a neamului crestinesc!

Condacul al 7-lea

Minunata biserica a zidit poporul rusesc cel drept credincios in cinstea sfintei icoane, spre vestirea milelor Preabinecuvantatei Imparatese a Cerului si a pamantului, Careia, dupa putinta, a adus cantare de multumire pentru izbavire de venire asupra sa a celor de alt neam, ca toti sa-si aminteasca de minunile Maicii lui Dumnezeu si sa cante lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 7-lea

Aparatoare neinfricata s-a aratat cetatii de scaun icoana ta, Nascatoare de Dumnezeu, ca si oarecand in Constantinopol, caci catre tine alearga oamenii la vreme de necaz cerandu-ti ajutor si tie iti aduc multumiri pentru izbanda. Inaintea cinstitei tale icoane se roaga si pe tine Ajutatoare si Aparatoare tare te marturisesc. Pentru aceasta si noi iti cantam cu multumire:

Bucura-te, Acoperamantul Rusiei;
Bucura-te, intarirea si ingradirea Ortodoxiei in pamantul rusesc;
Bucura-te, scut nezdruncinat al oastei iubitoare de Hristos;
Bucura-te, platosa tare a ostasilor;
Bucura-te, ceea ce descoperi uneltirile vrajmasilor;
Bucura-te, ceea ce sfasii urzeala dusmanilor;
Bucura-te, mustrarea necinstei;
Bucura-te, distrugerea viclesugurilor;
Bucura-te, ceea ce izbavesti de ratacire pe cei tineri;
Bucura-te, mangaierea batranilor;
Bucura-te, ceea ce destrami invataturile cele pagubitoare;
Bucura-te, daruirea invataturilor celor de suflet folositoare;
Bucura-te, Aparatoare grabnica a neamului crestinesc!

Condacul al 8-lea

Strain este celor necredinciosi sa priceapa minunile care izvorasc de la cinstita ta icoana. Iar noi, ca unii ce cunoastem ca harul Tau si puterea Ta este asupra sfintelor tale icoane, marturisim despre harul si puterea icoanei tale din Kazan, pe care o sarutam cu evlavie si prin ea ne inchinam tie, caci darul tau face semne si minuni celor ce alearga la tine cu credinta si canta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 8-lea

Ceea ce ai fost inaltata la cer si in cele de sus locuiesti, Nascatoare de Dumnezeu, pe cei de pe pamant nu-i parasesti prin mijlocirile tale, ca una ce ai indraznire de Maica catre Hristos, Dumnezeul nostru. Pentru aceasta te rugam: ingradeste cu pace viata celor drept credinciosi si cele de folos pururea daruieste robilor tai, ca marindu-te pe tine sa-ti cantam:

Bucura-te, ceea ce ai incaput in pantecele tau pe Cel neincaput;
Bucura-te, ceea ce esti umbrita cu puterea Celui Preainalt;
Bucura-te, ca din tine a rasarit Spicul cel Ceresc;
Bucura-te, ca tu izbavesti lumea de foamea cea pagubitoare a sufletelor;
Bucura-te, ceea ce pururea mijlocesti pentru neamul nostru;
Bucura-te, ca mult poate rugaciunea ta inaintea Fiului tau si Dumnezeu;
Bucura-te, ceea ce ne-ai infiat pe noi langa Crucea lui Hristos;
Bucura-te, ceea ce pururea ai catre noi dragoste de maica;
Bucura-te, mijlocirea vesnicelor bunatati;
Bucura-te, ceea ce nu ne lipsesti nici de bunatatile cele pamantesti;
Bucura-te, scaparea noastra la vreme de incercare;
Bucura-te, mangaierea noastra in necazuri;
Bucura-te, Aparatoare grabnica a neamului crestinesc!

Condacul al 9-lea

Mai inalta decat toata firea ingereasca te-ai aratat, Preasfanta Fecioara, caci tu ai purtat in pantecele tau pe Dumnezeul tuturor si cu trupul L-ai nascut. Pe brate ai purtat pe Cel ce poarta in palma Sa intreaga lume, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii pe tine te marim si lui Dumnezeu Ii cantam: Aliluia!

Icosul al 9-lea

Pe riitorii cei mult-vorbitori ii vedem tacand, ca pe niste pesti fara de glas, despre tine, Nascatoare de Dumnezeu, caci cu neputinta este oamenilor sa te mareasca pe tine dupa cuviinta, Stapana, ci ca ceea ce esti buna, primeste de la noi, cei ce-ti cantam tie, glasul Arhanghelului:

Bucura-te, ceea ce esti plina de har;
Bucura-te, caci cu tine este Dumnezeu;
Bucura-te, ceea ce esti binecuvantata intre femei;
Bucura-te, ceea ce ai aflat har inaintea lui Dumnezeu;
Bucura-te, ceea ce ai nascut pe Mantuitorul lumii;
Bucura-te, Maica Fiului lui Dumnezeu;
Bucura-te, Nascatoarea Imparatului Celui Vesnic;
Bucura-te, ca din tine a crescut rodul vietii;
Bucura-te, ceea ce esti sfintita de Duhul Sfant;
Bucura-te, ceea ce esti umbrita de puterea Celui Preainalt;
Bucura-te, sluga credincioasa a Domnului;
Bucura-te, ca pe tine te fericesc toate neamurile;
Bucura-te, Aparatoare grabnica a neamului crestinesc!

Condacul al 10-lea

Vrand sa mantuiesti pe multi de tot raul, de necaz si de durere, ne-ai daruit noua sfanta ta icoana, Nascatoare de Dumnezeu, prin care orbii vad, schiopii umbla, slabanogii se ridica, cei stapaniti de duhuri necurate se vindeca, oamenii se izbavesc de ranile cele aducatoare de moarte, pamantului se da roada la buna vreme, casele si orasele sunt pazite de foc. Pentru aceasta preamarim pe Dumnezeu, Cel ce varsa asupra noastra milele Sale si-i cantam cu staruinta: Aliluia!

Icosul al 10-lea

Zid esti Nascatoare de Dumnezeu pamantului rusesc, oraselor esti slava si ingradire, oastei celei drept maritoare esti izbanda supra vrajmasilor. Pentru aceasta, multumindu-ti, iti cantam:

Bucura-te, ceea ce preamaresti pe cei ce te preamaresc pe tine;
Bucura-te, ceea ce rusinezi pe cei ce te necinstesc pe tine;
Bucura-te, infricosarea dusmanilor;
Bucura-te, izbavire de venire asupra noastra a celor de alt neam;
Bucura-te, taria ostasilor;
Bucura-te, ingradirea celor ce lupta;
Bucura-te, livada purtatoare de viata, care inveselesti inimile credinciosilor;
Bucura-te, arma de care se cutremura demonii;
Bucura-te, mir mantuitor, cel ce ungi ranile pacatosilor care se pocaiesc;
Bucura-te, nadejdea noastra cea fierbinte;
Bucura-te, asteptarea noastra cea neindoielnica;
Bucura-te, liman bun si linistit;
Bucura-te, Aparatoare grabnica a neamului crestinesc!

Condacul al 11-lea

Cantare de lauda aducem si de multumire aducem tie, Stapana, inaintea icoanei tale cadem si cu dragoste o sarutam. Sub atotputernicul tau omofor, cinurile feciorelnicilor viata pasnica petrec si spre tine nadajduiesc, iar lui Dumnezeu ii canta: Aliluia!

Icosul al 11-lea

Faclie primitoare de lumina vedem icoana ta cea Preacinstita, Stapana, care aprinzand in sine focul cel nematerialnic al Harului tau, imprastie lumina celorlale multor chipuri asemanatoare, din care lumina impartasindu-se acestea, stralucesc cu minunile, povatuind la calea mantuirii pe toti care te lauda asa:

Bucura-te, Mireasa, pururea Fecioara;
Bucura-te, Maica – Fecioara de Dumnezeu aleasa;
Bucura-te, calauza cea buna a fecioriei;
Bucura-te, paza celor doritori de curatie;
Bucura-te, lauda femeilor;
Bucura-te, marirea fecioarelor;
Bucura-te, aparatoarea vaduvelor;
Bucura-te, mangaierea orfanilor;
Bucura-te, hranitoare saracilor;
Bucura-te, vesmantul celor goi;
Bucura-te, bucuria celor scarbiti;
Bucura-te, veselia celor intristati;
Bucura-te, Aparatoare grabnica a neamului crestinesc.

Condacul al 12-lea

Vrand sa dai har celor ce te cinstesc cu dragoste, Nascatoare de Dumnezeu, ai revarsat puterea harului tau asupra sfintelor tale icoane. Acest har Dumnezeiesc daruieste vindecare neputintelor celor ce alearga la tine cu credinta si se roaga tie cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 12-lea

Cantand minunile tale cele de demult si cele de acum, te laudam pe tine, ca ceea ce esti izvor purtator de viata al Harului si rau nesecat al minunilor. Spre tine, adancul milei si al indurarilor punem, dupa Dumnezeu, toata nadejdea noastra si, preamarindu-te pe tine in aceasta viata si in viata viitoare iti cantam:

Bucura-te, asteptarea cea nerusinata a crestinilor;
Bucura-te, scaparea mantuitoare a credinciosilor;
Bucura-te, nadejdea celor fara de nadejde;
Bucura-te, mantuirea celor mahniti;
Bucura-te, baie care speli constiinta;
Bucura-te, roua care inviezi sufletele;
Bucura-te, vindecarea cea fara plata a bolilor;
Bucura-te, izbavirea cea grabnica din nevoi;
Bucura-te, ceea ce ne scoti din adancurile pieirii;
Bucura-te, bucuria noastra in ziua mortii;
Bucura-te, nadejdea noastra de dupa moarte;
Bucura-te, Aparatoare grabnica a neamului crestinesc.

Condacul al 13-lea

Maica prealaudata, care ai nascut pe Cuvantul, Cel ce este mai Sfant decat toti sfintii, primeste acum de la noi aceasta putina rugaciune si pentru maretia bunatatilor si indurarilor Tale, sa nu pomenesti pacatele noastre cele multe, ci plinind spre bine cererile noastre, daruieste-ne sanatate trupului, mantuire sufletului, izbavire de tot necazul si durerea si ne fa mostenitori ai Imparatiei Cerurilor pe noi, cei ce cantam lui Dumnezeu: Aliluia!
(Acest Condac se zice de 3 ori).

Icosul 1

Ingerul cel inainte-statator a fost trimis sa zica “Bucura-te” Nascatoarei de Dumnezeu, atunci cand Dumnezeu-Cuvantul s-a salasluit in pantecele Fecioarei; si noi pacatosii preamarind aratarea cea minunata a icoanei ei si a Dumnezeiescului Prunc Hristos Mantuitorul cu umilinta strigam celei pline de har:

Bucura-te, Copila de Dumnezeu aleasa;
Bucura-te, Maica lui Dumnezeu;
Bucura-te, imparateasa cerului si a pamantului;
Bucura-te, podoaba cea stralucitoare a Bisericii ceresti si pamantesti;
Bucura-te, ceea ce esti cinstita de ingeri;
Bucura-te, ceea ce esti cantata de serafimi;
Bucura-te, plinirea cea luminoasa a proorocilor;
Bucura-te, lauda apostolilor;
Bucura-te, marturisirea mucenicilor;
Bucura-te, cununa cuviosilor;
Bucura-te, bucuria dreptilor;
Bucura-te, nadejdea pacatosilor;
Bucura-te, Aparatoare grabnica a neamului crestinesc!

Condacul 1

Celei alese dintre toate neamurile, Aparatoarei neamului crestinesc, cantare de multumire aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu, pentru sfanta ta icoana. Iar tu, ca o milostiva si ajutatoare a celor ce alearga spre tine, apara-ne pe noi de tot necazul si de toata nevoia, ca sa strigam tie: Bucura-te, Aparatoare grabnica a neamului crestinesc.

kazanskaya1 (1)

Apoi aceasta:

Rugaciune

O, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare! Cu frica, cu credinta si cu dragoste cazand inaintea sfintei tale icoane, te rugam: Nu intoarce fata ta de la noi, cei ce ne cucerim tie, Maica milostiva, roaga pe Fiul tau si Domnul Dumnezeul nostru, Iisus Hristos, sa daruiasca pace tarii noastre. Sfanta Sa Biserica sa o pazeasca neclintita de necredinta, de eresuri si de dezbinare, caci nu avem alt ajutor, nici alta nadejde afara de tine, Nascatoare de Dumnezeu. Tu esti Ajutatoarea si Aparatoarea cea atotputernica a neamului crestinesc. Izbaveste pe cei care se roaga tie de caderea in pacat, de asuprirea oamenilor rai, de toata nevoia si ispita, de tot necazul si de moartea cea naprasnica. Daruieste-ne noua duhul smereniei, inima infranta, curatia cugetelor, ca laudand cu multumire maretia ta sa ne invrednicim toti de Imparatia Cerurilor si acolo impreuna cu toti Sfintii sa preamarim Preacinstitul si de mare cuviinta Numele Tau: al Tatalui si al Fiului, si al Sfantului Duh, in vecii vecilor. Amin!

Kazanskaya brodat2Kazanskaya brodat1

Kazanskaya35

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.