Manastirea Deir Mar Musa Siria

In 2009, arheologul Robert Mason, de la Muzeul Regal din Ontario, mergea catre manastirea Deir Mar Musa, Siria, cand a observat in apropiere formatiuni de roci ce reprezentau linii, cercuri de piatra si un fel de morminte. Formatiunile ciudate au fost gasite la aproximativ 80 de kilometri nord de capitala Damasc. Zona este afectata de de conflictele violente ce se petrec in Siria de mai multe luni.

Mason a descris zona ca fiind una a mortii, putin probabil sa fi fost destinata vietii.

Mar Mousa al-Habashi2

“Manastirea antica siriana Sfantul Moise Etiopianul, cunoscuta mai mult sub denumirea de Manastirea Mar Mousa al-Habashi, este una dintre cele mai vechi manastiri din Siria. Aceasta se ridica pe una din culmile muntilor din estul micutului orasel Nebek, aflat la o distanta de 80 de kilometri de Damasc. Aflata la o altitudine de aproximativ 1.320 de metri, manastirea strajuieste imensa vale ce se intinde la poalele muntelui.”

Mar Mousa sl-Habashi

In urma cercetarilor initiate de arheologi si istorici aflam ca Manastirea Sfantului Moise a existat inca de pe la jumatatea secolului al VI-lea, si a apartinut ritului sirian antiohian.

Mar Mousa al-Habashi5

Manastirea ce se gaseste astazi pe acest loc al martiriului Sfantului Moise a fost construita in anul 1058, conform inscriptiilor arabesti de pe peretii acesteia, care incep cu cuvintele: “In numele Milostivului Dumnezeu, Mangaietorului…”. sursa

In zona au fost descoperite si mai multe pesteri, folosite probabil de sihastrii ce vietuiau in preajma manastirii.

Deir Mar Musa 02

“Robert Mason crede ca formatiunile din piatra au fost realizate in Neolitic sau la inceputul Epocii Bronzului, in urma cu 6.000, 10.000 de ani.

Pietrele sunt aranjate astfel incat sa iasa din peisaj si sunt neobisnuite deoarece nu exista indicii ca ar fi si locuinte in jurul lor. “Arata ca un peisaj pentru morti, nu pentru vii. Este ceva care necesita cercetari si nu stiu daca aste se va intampla vreodata”, a spus arheologul.

Formatiunile misterioase au fost descoperite in apropierea unei manastiri, Deir Mar Musa, care a fost ocupata pana in sec. al XIX-lea si in care exista fresce crestine spectaculoase. Arheologul crede ca Deir Mar Musa a fost un turn de veghe roman. El studia ruinele manastirii cand a descoperit formatiunile misterioase. Mason crede ca manastirea a fost distrusa intr-un cutremur.” jurnalul

Mason a mai gasit un fel de pietre ce de coral si “zmeele desertului”, asezate astfel inca sa devina capcane pentru gazele si alte animale.

Mar Mousa sl-Habashi1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.