Potrivit Marelui Sinod, unirea libera dintre un barbat si o femeie este o conditie indispensabila în îndeplinirea casatoriei.
În acelasi timp, casatoria civila dintre un barbat si o femeie înregistrata legal nu are un caracter sacramental, ci ea constituie un act de coabitare asigurat de stat, diferit de casatoria binecuvântata de Dumnezeu si Biserica Sa, precizeaza Patriarhia.
Totodata, Biserica nu accepta ca membrii ei sa încheie contracte de coabitare cu persoane de acelasi gen, precum si nici o alta forma de coabitare diferita de casatorie.
Conform traditiei canonice ortodoxe, care condamna categoric bigamia precum si a patra casatorie, o casatorie care nu este dizolvata irevocabil sau anulata, precum si a treia casatorie preexistenta constituie impedimente absolute pentru încheierea unei casatorii.
Casatoria între ortodocsi si ne-ortodocsi este interzisa conform canonului, a hotarât Marele Sinod Ortodox din Creta, însa exista si exceptii.
„Posibilitatea aplicarii iconomiei (exceptiilor, dispensei, n.r.) bisericesti cu privire la impedimentele la casatorie trebuie sa fie reglementata de Sfântul Sinod al fiecarei Biserici Ortodoxe Autocefale, conform principiilor stabilite de sfintele canoane bisericesti, în spiritul unui discernamânt pastoral, astfel încât sa serveasca mântuirii omului”, a decis Marele Sinod, potrivit Patriarhiei Române.
Casatoria dintre ortodocsi si ne-crestini este, însa, absolut interzisa, potrivit canoanelor.
La aplicarea traditiei bisericesti cu privire la impedimentele la casatorie, practica bisericeasca trebuie sa tina cont, în egala masura, de prescriptiile legislatiei civile cu privire la acest subiect, fara sa depaseasca limitele iconomiei bisericesti, a mai hotarât Marele Sinod.
„Pentru a pastra unitatea de credinta si de viata spirituala în familie, traditia canonica stricta a Bisericii Ortodoxe a formulat explicit interdictia casatoriei credinciosilor ortodocsi cu persoane de alta confesiune crestina”, mai explica Patriarhia.
Totusi, prin exceptie, din ratiuni pastorale în contexte socio-culturale multiconfesionale, Biserica Ortodoxa îngaduie casatoria credinciosilor ortodocsi cu persoane de alta confesiune crestina, dupa obtinerea dispensei (aprobarii speciale) de la episcopul ortodox al locului, care are cea mai înalta responsabilitate pastorala în eparhie, detaliaza Patriarhia Româna. digi24