Martisorul, „funia timpului“

Legenda româneasca a martisorului, asa cum îl stim noi astazi, e însa una plina de farmec si savoare si e atât de actuala, încât n-ai cum sa-i gasesti vreo urma de neadevar. Ascultând-o, te si imaginezi pe cuptorul bunicii, în dimineata zilei lui Martisor, când aceasta te trezea sa-ti lege la mâna snurul împletit alb-rosu, ca sa fii sanatos si vioi tot anul.

Trimite felicitari de Martisor

“Martisoarele erau facute din lâna alba sau neagra (simbolizând lumina si întunericul, frigul si caldura), împletit într-o mica funie, care însemna funia timpului. Aceste prime martisoare se dadeau de catre mame copiilor. Înainte de a rasari soarele, se sculau mamele si pregateau în taina martisoarele acestea modeste, pe care le legau la mânuta copilului, urându-i sanatate.

Mai târziu, tot din lâna, s-au împletit martisoare în alb si rosu. Albul semnifica puritatea, iar rosul, culoarea sângelui, semnifica vitalitatea, viata. Cu timpul, a aparut si obiceiul ca la acest snur sa se prinda si un mic medalion, în special de argint. Aceste martisoare se purtau legate la mâna fie pâna la sosirea primelor berze, fie pâna la înflorirea pomilor, primavara, când era obiceiul ca martisorul sa se ia de la mâna si sa se duca la un pom, sa se prinda în ramurile lui si apoi se observa cu foarte mare atentie ce se întâmpla cu pomul.” Lumina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.