Minunea de la Maglavit … in Bihor

Despre Petrache Lupu si profetiile sale, dupa intalnirea cu Mosu, a aflat toata Romania. „Daca nu va pocaiti, din steaua mare care vine de la Rasarit va curge mult sânge pe pamântul asta si va fi foamete mare si multa suferinta”, spunea ciobanul care pretindea ca l-a intalnit pe Dumnezeu.

Petrache Lupu

Poate cel mai rascolitor eveniment din istoria religioasa a Crisanei a fost descoperit de un istoric in Arhivele Statului, consemnat in cateva pagini de corespondenta intre autoritati si Episcopia Ortodoxa a Oradiei.

Epistolele arata ca în urma cu 73 de ani, in satul Burda de la poalele Apusenilor, Dumnezeu s-a pogorat pe pamant si s-a aratat unei copile pe nume Maria. Dupa ce medicii au dovedit ca fetita era teafara la minte, iar Biserica a recunoscut minunea, vestea s-a dus ca fulgerul, transformand catunul in loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credinciosi. Fenomenul a durat aproape 40 de ani si parea ca s-a stins pentru totdeauna sub prigoana comunista, dar a reinviat si se pastreaza si azi, chiar daca Maria a urcat de mult la ceruri.

S-a intamplat în vinerea de 30 iunie a anului 1939. In desisurile de la marginea catunului Burda, comuna Budureasa, trei copile de-o schioapa culegeau mure. Printre ele, Maria Bogdan, o fetita de 11 ani.

Cand ajunse pe un damb sub Dealul Ceuca, in fata ii aparu un mosneag, cu parul alb si vorba blanda. A mangaiat-o pe manuta rupta si i-a spus sa plece degraba pentru a spune oamenilor sa se pocaiasca si sa se aplece spre cele sfinte, pentru ca altfel va veni mare varsare de sange. Inspaimantata, fetita fugi indata acasa, unde le-a povestit parintilor si vecinilor ca i s-a aratat Dumnezeu in chip de om.

Nebanuind ca fetita prevestea al doilea razboi mondial care chiar batea la usa, oamenii n-au crezut-o, zicand ca s-a smintit. Dar a doua zi, cand Mariei i se vindecase mana ca prin farmec, vestea a pus satul pe jar. ebihoreanul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.