Minunile icoanei “Maica Domnului din Kursk” – Oranta

Icoana “Maica Domnului din Kursk” a calatorit in toata lumea, de la New York pana in Germania, de la Liverpool si pana la Kursk, de la Geneva la Strasbourg, pentru a strange credinciosii ortodocsi impreuna la rugaciune catre Maica Domnului.

Sfantul Serafim de Sarov a fost tamaduit de Icoana Maicii Domnului din Kursk, pe cand era copil. La un moment dat, Prochorus (Sf. Serafim de Sarov) s-a imbolnavit foarte grav, viata lui fiind in pericol. Atunci a visat-o pe Maica Domnului care i-a promis ca il va vizita si il va vindeca. Nu peste mult timp, prin curtea casei lor a trecut o procesiune a bisericii cu Icoana Semnului din Kursk (27 noiembrie) iar mama lui l-a dus pe copil sa sarute icoana dupa care acesta s-a vindecat imediat.

Istoria cunoscuta a acestei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului incepe in secolul al XIII-lea, in timpul invaziei tatarilor in Rusia, cand provincia Kursk a suferit mari pierderi in randul populatiei. In aceasta vreme in care orasul Kursk fusese cu totul pustiit, locuitorii orasului Rylsk care au supravietuit invaziei, calatoreau adesea in acest loc pentru a vana animale salbatice. Unul dintre vanatori, mergand de-a lungul malului raului Skal, aflat in apopiere de Kursk, a observat o icoana asezata cu fata spre pamant, chiar langa radacina unui copac.

Vanatorul a ridicat icoana si chiar in acest moment are loc prima minune consemnata a acestei sfinte icoane. Din locul unde icoana fusese asezata a tasnit un izvor cu apa proaspata. Aflarea icoanei Maicii Domnului din Kursk s-a petrecut pe 8 septembrie 1295, chiar de praznicul Nasterii Maicii Domnului. sursa

Znamenie1

Icoana este cunoscuta sub mai multe denumiri – Icoana Maicii Domnului «Znamenie» Kursk-Korenaia, Oranta, Icoana Maicii Domnului din Kursk, etc.

MD Kursk1

 

In anul 2009 a avut loc un eveniment destul de important in Biserica Ortodoxa Rusa. Pentru prima data in 90 de ani in Patrie s-a întors (fie si pentru putin timp) copia autentica a icoanei Maicii Domnului „Znamenie”. Orasul Kursk a devenit in aceasta perioada centrul de plerinaj al Rusiei, oamenii stand la rand in fata catedralei, ridicate in cinstea icoanei Maicii Domnului „Znamenie” , cate 14 ore.

Icoana are un destin exceptional si a fost prezenta în multe parohii ortodoxe din America, Europa, Australia, de unde si supra-numele de Odighitria diasporei ruse. Dupa caderea comunismului, icoana a vizitat de mai multe ori Rusia si orasul ei natal, Kursk.

MD Kursk

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.