Misterioasa Piatra Albastra

In apropiere de vechiul oras Pereslavl-Zalesski , la aproximativ 130 de kilometri de Moscova se afla lacul Plesceevo. In aceste locuri s-a nascut in secolul XIII, marele comandat de osti Aleksandr Nevski.

Pe malul lacului se afla asa numita Piatra Albastra. In vremurile de demult, slavii credeau ca piatra le va aduce sanatatea si ii va scapa de toate bolile si veneau aici sa i se închine.

piatra albastra2

Sin-Kamen este cunoscuta si sub numele de Piatra sau Roca Albastra. Triburile uralice o venerau simplu aducand ofrande sau turnand apa deasupra ei. De obicei are culoarea gri insa atunci cand este uda devine albastra.

Primii locuitori ai acestor meleaguri au fost cei din tribul Meria, acum mai bine de 2.000 de ani. Piatra a fost gasita sus pe varful dealului si a fost creditata ca avand puteri tamaduitoare. Dupa aparitia crestinismului doar cativa localnici au continuat sa se inchinei pietrei.

La inceputul secolului XVII, diaconul Onufry a sapat o groapa si a ascuns Piatra ce are o greutate de aproximativ 12 tone.

piatra albastra

Dupa aproape un deceniu, Piatra a reaparut la suprafata si multi oameni au mers in pelerinaj acolo. Preotii au vrut sa o foloseasca ca fundatie si in iarna anului 1788 au suit-o pe o sanie de lemn, insa gheata s-a rupt si Piatra a ajuns sub apa, la o adancime de 5 metri. Pescarii locali au observat ca Piatra Albastra se deplasa in timp, ajungand la locul initial.

In 1840, Piatra a revenit in locul de pe malul Lacului Plesceevo.

piatra albastra4

Geologii au spus ca acest bolovan de origine glaciara are nivel ridicat de radiatii la capete. Este format din sisturi cu granulatie fina de cuart. In zorii zilei are o nuanta albastruie dar atunci cand este uscata este gri. Chiar si in zilele noastre Piatra Albastra se misca usor, cufundandu-se in pamant. Se mai pot vedea cam 20-30 de centimetri din ea. Conform unor vechi legende atunci cand piatra se afla la suprafata, Rusia are un an prosper iar cand se “ascunde” sub pamant urmeaza dezastrul. Biserica considera ca forta rugaciunii este mai puternica decat faptul ca Piatra se ascunde prevestind ceva rau.

piatra albastra6

Unii specialisti au explicat miscarea Pietrei Albastre ca fiind efectul zonei mlastinoase, a fortei eoliene sau puterea campului geomagnetic. Turistii si pelerinii arunca monede si au decorat pomii din apropiere cu funde si dulciuri. Solul din jurul Pietrei a fost consolidat, a fost pus un gard de protectie dar Piatra isi continua drumul spre lac. Localnicii se intreaba daca este un semn bun sau rau.

piatra albastra5

Iarna, zapada nu rezista mult timp deasupra Pietrei Albastre, se topeste foarte repede. Localnicii cred ca Piatra Albastra trateaza infertilitatea la femei si creste virilitatea barbatilor.

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

piatra albastra3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.