Misteriosul meteorit siberian

Vineri 15 februarie 2013. Televiziunile din toata lumea au preluat materialele video puse de rusi pe youtube. Toata Planeta se uita la darele de fum ce strabateau cerul Rusiei si cum niste sfere de foc explodeaza.

Sase orase din regiunile Seliabinsk, Tiumen si Sverdlovsk au fost afectate, în timp ce mai multe organe media au anuntat ca armata aerului ar fi lansat rachete asupra meteoritului cel mai mare, care a explodat la 20 km deasupra solului, dar informatia a fost dezmintita de armata. Potrivit surselor Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, meteoritul s-ar fi prabusit într-un lac de lânga Serbakul.

meteorit

Numai în orasul Seliabinsk au fost aproape o mie de raniti, dintre care 112 spitalizati pentru rani mai importante. Meteoritul s-a dezintegrat deasupra Uralilor, luând foc în straturile joase ale atmosferei, iar armata rusa a descoperit trei situri de impact. Unul dintre fragmente a cazut în apropiere de Serbakul, lasând un crater cu diametrul de sase metri.” RL

Am vazut cu totii imaginile si nu cred ca si-a dorit cineva sa fi trait acele clipe de groaza si uimire.

În doua zile de cautare, echipele trimise la fata locului au recuperat 53 de fragmente de meteorit, de pe malul lacului Chebarkul, în care se presupune ca cea mai mare parte a meteoritului a cazut. Cea mai mare bucata recuperata are 7 milimetri lungime. Fragmentele fac parte, fara dubiu, dintr-un meteorit, a declarat Viktor Grokhovsky, membru al Academiei Ruse de Stiinta.” Jurnalul

kotel1

Despre Arma din Yakutia am mai scris cateva articole.

Sa dam putin timpul inapoi si sa reluam povestea unui alt meteorit, cazut tot in Siberia, in anul 2002.

25 septembrie 2002

O minge de foc a strabatut cerul noptii in regiunea Irkutsk, Siberia, sub ochii uimiti ai localnicilor. Unii au crezut ca este “Sfarsitul Lumii” si au cazut in genunchi spunand rugaciuni. Altii au fost convinsi ca a inceput un razboi nuclear.

In regiune s-a produs o pana de curent insa locuitorii au observat ca un camp electric foarte puternic a reactivat reteaua electrica. Ei au povestit ca le-a revenit lumina in case pentru cateva secunde, dar nu la puterea obisnuita ci ca o lampa de gaz slaba.

Afara se auzea un zumzet si trosnituri. Partea de sus a gardurilor s-a aprins de la descarcarile electrice. Impactul a spart geamurile caselor si undele seismice estimate de oamenii de stiinta din Irkutsk ca fiind comparabile cu ale unui cutremur de magnitudine medie, au fost simtite si la 100 km departare.

Primele rapoarte au indicat ca populatia ar fi suferit iradieri usoare, hipertensiune arteriala, dureri articulare si usoare probleme renale.

Vanatorii care au ajuns primii in zona de impact au gasit arbori doborati, inconjurati de resturi carbonizate. Din cauza lipsei de fonduri oamenii de stiinta au ajuns dupa aproape 8 luni in apropiere de lacul Baikal.

Ei au gasit cam 65 de kilometri ce corespund efectelor unei mari explozii. Ei au presupus ca meteoritul s-a dezmembrat in aer, inainte de a lovi solul si au gasit unele cratere cu diametrul de 60 metri. Resturile copacilor erau arse. Un satelit spion american a surprins mingea de foc cand era la aproximativ 60 de kilometri altitudine dar au pierdut -o din vedere la 30 kilometri deasupra solului. Probabil ca aceea a fost inaltimea unde meteoritul a explodat.

Fizicianul rus Andrei Olkhovatov a estimat puterea exploziei ca dfiind intre 4 si 5 kilotone.

Nu au fost gasite fragmente mari, ci doar mici sfere goale cu diametrul de 0.1-0.2 milimetri. Particolele maronii contin oxid de siliciu si minerale tipice meteoritilor. Se pare ca radiatiile gamma erau in parametrii dar in probele de apa luate s-a observat nivel ridicat de tritiu, si izotopi de cobalt si cesiu.

Unii specialisti rusii au lansat ipoteza ca era o cometa de gheata. Daca nu exista un sistem de avertizare, un astfel de obiect cosmic poate exploda in orase foarte populate.

Dupa cum bine stim pe 15 februarie 2013 un meteorit a lasat in urma lui geamuri sparte si sute de raniti in orasul Celiabinsk.

Meteoritul din 2002 este cunoscut si sub numele de evenimentul Vitim sau Bodaybo. El a fost detectat de sistemul american de aparare antiracheta, prin satelit. Nimeni nu a inteles amploarea explozieei din 2002, multi sugerand ca este de fapt repetarea fenomenului Tungus sau Tunguska.

V.A. Cernobrov a lansat ipoteza ca meteoritul era de fapt o cometa sau un nucleu de cometa.

meteorit3

Daca punem in paralel observatiile martorilor s-ar putea sa ajungem tot la … Arma din Yakutia.

Aceasta “arma” este de fapt un complex intreg, un sistem de aparare contra meteoritilor si asteroizilor. Este “infipta” adanc, o ipoteza ar fi ca se afla la o adancime egala cu jumatatea razei Pamantului!!! Ea isi extrage energia necesara chiar din nucleul Terrei. Pulverizeaza meteoritii pe care nu ii poate devia de pe orbita. Astfel de arme ar mai fi pe Terra dar se pare ca cea din Yakutia inca functioneaza. Acest sistem de aparare ar fi fost construit candva de … extraterestrii antici.

Chiar daca pare SF, stim cu totii ca adevarata istorie a Pamantului este un mare mister. Daca expertii rusi sau straini vor descoperi aceasta “Arma” despre care relateaza vechile legende din Yakutia, vor fi capabili sa o reproduca ?

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

meteorit2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.