Teoria este sustinuta si de experimente stiintifice, spune Lanza, dar a fost anticipata si de textele unor filosofi celebri, precum Descartes, Kant si Schopenhauer, care au scris despre universul subiectiv, ca simpla perceptie a simturilor noastre.
Biocentrismul merge si mai departe si sustine ca nici spatiul sau timpul nu sunt reale, ci instrumente de perceptie create de mintea noastra si care nu pot exista singure, în afara acestei perceptii.
Lanza invoca în acest sens si o cugetare a lui Albert Einstein, care spusese la moartea unui prieten, fizician: ”Oamenii ca noi….stiu ca distinctia între trecut, prezent si viitor este doar o iluzie extrem de puternica. ”
Biologia este superioara universului. Astfel, constienta unei persoane determina forma si marimea obiectelor. Toate obiectele, dar si spatiul si timpul, sunt forme ale perceptiei umane.
Lanza încearca sa explice aceste idei prin exemple concrete. De exemplu, cerul este albastru pentru ca asa îl percep ochii nostri, dar celulele noastre ar putea fi modificate astfel încât sa vedem toate obiectele albastre ca având culoarea rosie.
Totodata, la tropice noi simtim ca este foarte cald si umezeala, dar pentru un animal care traieste acolo temperatura poate fi perceputa ca fiind chiar destul de scazuta. Iar exemplele de acest fel pot continua: realitatea este rezultatul perceptiei noastre. descopera