Motivele ascunse care îi fac si pe oamenii de succes sa se retraga la manastire

Ce îl îndeamna pe un om activ si cu responsabilitati sa abandoneze tot ceea ce îl leaga de realitatea înconjuratoare si sa se retraga într-un mediu izolat dintr-o manastire? De fiecare data când trebuie sa vorbeasca despre convertirea sa, fostul bancher Ion Dan o face cu inima deschisa. A obosit de câte ori si-a spus povestea, o data, si înca o data, celor care-l cautau sa se convinga cu ochii lor. Dar nu osteneste niciodata sa dea sfaturi blânde când este întrebat, o data si înca odata, despre motivele care l-au dus la aceasta decizie.

La o întâlnire neasteptata din anii 2000, duhovnicul Arsenie Papacioc a facut un gest inexplicabil. „Era înainte sa-i spun ca vreau sa îmbrac haina monahala. Am dat nas în nas cu el, în usa chiliei. Am vrut sa-i sarut mâna, dar parintele s-a aplecat sa-mi sarute el mâna. Eu m-am rusinat, cum sa faca parintele asa ceva?! El s-a uitat la mine, drept în suflet. A zis: «Era sa ma desconspir»“, se destainuie fostul bancher Ion Dan (57 ani), acum staret la manastirea Izvorul Tamaduirii din Crucea.

Parintele Ilarion , cum se numeste acum, traieste aici din 2008. Sotia si-a pierdut-o când fiica si fiul sau aveau înca mare nevoie de îndrumarea mamei. Asta l-a si determinat sa se gândeasca din ce în ce mai mult la optiunea calugariei. A asteptat sa-i creasca mari copiii, ca sa-i poata lasa pe picioarele lor. Si totusi marturiseste deschis c-a avut un moment de cumpana în ultima perioada din viata de mirean. „Îmi facusem bagajul sa plec la manastire, îmi pusesem lucrurile în ordine. Si totusi plecarea era grea. Prelungeam asteptarea, desprinderea de casa. Amânam momentul. Parca tot mai gaseam ceva de facut, ceva de pus la punct. Intuindu-mi sovaiala, parintele m-a pus în fata unei decizii. «Frate, este timpul», mi-a spus. Si am stiut ca nu mai este loc de îndoiala. Am plecat la manastire si mi-am gasit linistea“, povesteste parintele Ilarion.

adevarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.