Mumia pitica din Egipt

Arheologii care faceau sapaturi la Bahariya Oasis, sud vest de Cairo, Egipt, au descoperit 14 morminte greco romane datand din secolul 3 i.Hr. Intr-un mormant au gasit un sarcofac din gips avand forma unei femei. Investigatiile preliminare au indicat ca in interior se afla trupul unei femei.

Sarcofagul nu a fost datat, dar stilul de inmormantare sugereaza ca este din epoca romana, dupa anul 31 i.Hr.

mumie2

La prima vedere sarcofagul pare a fi al unui copil, avand numai 38 de centimetri. Identitatea femeii ramane un mister, dar obiectele gasite acolo si calitatea sarcofagului i-au facut pe arheologi sa considere ca ea facea parte din familia unui om bogat.

mumie4

Alaturi de mumie au fost gasite masti de aur, o colectie de monede, vase de lut si sticla si o foita de aur ce ii reprezenta pe fii zeului egiptean Horus.

fii lui Horus

In conformitate cu directorul muzeului de antichitati din Cairo, morminte sunt unice ca design. Ele constau intr-o scara interioara ce duce catre un culoare si se termina intr-o sala. Fiecare sala contine niste structuri rectangulare ca in majoritatea mormintelor egiptene, care foloseau la incinerarea celui decedat.

Valea mumiilor aurite

Nu este prima descoperire uimitoare de la Bahariya Oasis. In 1996 Zahi Hawass a gasit 17 morminte cu 254 de mumii ce purtau masti de aur si astfel zona este cunoscuta si sub numele de “Valea mumiilor de aur”.

mumie auritajpg

Expertii sunt de parere ca in Bahariya Oasis ar putea fi mai multe de 10.000 de mumii, facandu-l astfel cel mai mare cimitir gasit vreodata in Egipt.

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

Valea mumiilor aurite2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.