O crapatura uriasa a aparut pe Falia San Andreas

O crapatura imensa a aparut de-a lungul Faliei San Andreas, in apropiere de orasul Hermosillo, Mexic. Se presupune ca se datoreaza unui cutremur recent.

Falia San Andreas (in engleza San Andreas Fault) este o falie transforma situata intre placile Pacificului si Nord Americana, avand o lungime 1300 km, se extinde de-a lungul coastei statului California (SUA). S-a format dupa disparitia placii Farallon. In paralel cu falia San Andreas se desfasoara si faliile San Gabriel si San Jacinto. Cu falia se asociaza cutremure ce ating magnitudine de pana la 8,1 pe scara Richter si care cauzeaza deplasari de suprafata de pana la 7 m.

Hermosillo

” Cea mai celebra cicatrice de pe fata Pamantului si cel mai riscant de activa este falia San Andreas din California, care trece chiar prin orasul San Francisco. Aceste falii apar uneori de-a lungul limitelor dintre placi si sunt de obicei foarte adanci, de la suprafata pana la fundul scoartei terestre. Ele sunt numite falii de transformare.
Falia San Andreas este linia in lungul careia placa pacifica aluneca spre placa nord-americana. Extermitatea vestica a Californiei este prinsa de placa pacifica si se deplaseaza lent, cutremur dupa cutremur, la nord, peste restul continetului nord-american.
sursa

san andreas

“The Big One”, seismul major de care se teme California, ar putea sa se produca mult mai devreme decat este prevazut. Ultimul “Big One” din aceasta regiune, de o magnitudine de 7,8, grade pe scara Richter a avut loc in 1857.

Cercetatorii de la universitatile din California si Arizona au studiat frecventa seismelor din ultimii 700 de ani pe o portiune a celebrei falii San Andreas, care este situata la imbinarea a doua placi tectonice, a Pacificului si a Americii, si care traverseaza California de la nord la sud.

Studiul, realizat in sectorul Carrizo Plain, la 160 km nord-vest de Los Angeles, a aratat ca numarul seismelor majore din regiune a fost mult mai mare decat se asteptasera specialistii in domeniu si ele s-au produs intr-un interval de timp mergand de la 45 la 144 de ani. sursasan andreas2

san andreas3

Sa fie oare aceasta uriasa crapatura, un semnal de alarma ca marele seism de care se tem americanii este foarte aproape ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.