Apilarnilul a fost faurit în România, de un apicultor de exceptie, Nicolae V. Iliesiu, în 1980, o era dominata de fascinatia pentru medicamentele de sinteza chimica. Si totusi, gratie puternicelor sale actiuni biologice, la momentul respectiv, a avut un impact foarte mare în mediile stiintifice. S-au scris nenumarate lucrari, referate, s-au realizat monografii care au promovat acest produs, s-a facut si un film documentar, inventia a fost brevetata si protejata în cele mai importante tari ale lumii, a fost multiplu medaliata national si international. Dar, cu timpul, apilarnilul a cazut pe nedrept în uitare, când locul sau ar fi unul de frunte între produsele stupului.
Apilarnilul este un produs biologic activ al stupului, realizat prin triturarea larvelor de trântori, care sunt apoi congelate sau prelucrate în diverse moduri. În final se obtine un amestec care se filtreaza imediat. Rezulta un produs cu aspect laptos, de culoare alb-galbuie, cu gust dulce-acrisor-astringent si aroma placuta, care aminteste de polen si propolis. formula as