O inventie româneasca uitata: APILARNILUL

Apilarnilul a fost faurit în Ro­mâ­nia, de un apicul­tor de excep­tie, Nicolae V. Iliesiu, în 1980, o era dominata de fascinatia pentru medicamentele de sinteza chi­mi­ca. Si totusi, gratie pu­ternicelor sale actiuni biologice, la mo­mentul respectiv, a avut un impact foarte mare în mediile stiin­tifice. S-au scris nenumarate lu­crari, re­fe­rate, s-au realizat mono­gra­fii care au promovat acest pro­dus, s-a facut si un film docu­men­tar, inventia a fost brevetata si prote­jata în cele mai im­portante tari ale lumii, a fost multiplu medaliata na­tional si international. Dar, cu timpul, api­larnilul a cazut pe nedrept în uitare, când locul sau ar fi unul de frunte între produsele stupului.

Apilarnilul este un produs biologic activ al stupu­lui, realizat prin triturarea larvelor de trântori, care sunt apoi congelate sau prelucrate în diverse moduri. În fi­nal se obtine un amestec care se filtreaza imediat. Re­zulta un produs cu aspect laptos, de culoare alb-gal­bu­ie, cu gust dulce-acrisor-astringent si aroma placuta, care aminteste de polen si propolis. formula as

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.