O lege care a trecut aproape neobservata va duce la schimbarea tuturor monedelor si bancnotelor emise de Banca Nationala a Romaniei.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni, 11 iulie, decretul privind promulgarea legii care modifica stema tarii. Actul normativ pentru modificarea Legii nr. 102/1992 privind stema tarii si sigiliul statului prevede readucerea coroanei pe capul acvilei de aur din stema tarii.
Potrivit legii, pana la data de 31 decembrie 2018, autoritatile publice au obligatia sa inlocuiasca stemele si sigiliile existente in prezent cu noile modele ale acestora. Pana la aceasta data, cele doua modele de stema si de sigiliu pot fi folosite in continuare.
Banca Nationala a Romaniei va trebui, la randul sau, sa emitabancnote si monede cu noua stema. Dar monedele si bancnotele emise de BNR anterior datei de 31 decembrie 2018 vor continua sa circule si dupa aceasta data, in paralel cu monedele si bancnotele cu stema noua.
Noul model al stemei este inspirat din cel al Regatului Romaniei, coroana fiind “Coroana de otel”, turnata din otelul unui tun turcesc capturat in Razboiul de Independenta. Stema folosita de Regatul Romaniei a fost creata in 1921 si folosita pana in 1947. In forma ei veche, aceasta avea alaturat si simbolul Casei Regale a Romaniei. Dupa 1989, s-a luat in considerare revenirea la forma interbelica, insa, potrivit News.ro autoritatile au respins varianta, eliminand din proiect coroana. protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.