Oua Incondeiate – Paste – Mesaje, urari, traditii – Galerie Foto

Inviere-lumanareIn noaptea de 23 spre 24 aprilie crestinii ortodoxi se aduna langa biserici si manastiri pentru a primi Lumina Invierii lui Hristos.

An de an romanii merg si ei sa celebreze Invierea purtand apoi spre casa lumanari aprinse si pliculete cu “Pasti” (bucatele de paine sfintite si stropite cu vin).

Mesterii populari se pregatesc pentru cea mai mare sarbatoare a Crestinatatii – Pastele, Invierea lui Hristos.

Trimite Felicitari animate de Paste

Incondeierea oualor reprezinta un obicei stravechi in traditia romaneasca. Ouale incondeiate sunt o marturie a datinilor, credintelor si obiceiurilor pascale, reprezentand un element de cultura spirituala specific romaneasca. Motivele folclorice utilizate sunt: spicul, soarele, frunza si ca o reconfirmare a crestinatatii romanesti, crucea.

traditii pastetraditii paste2

 

 

 

 

 

 

Oul incondeiat ne transmite bucurie, uimire, smerenie, impacare, pentru ca in ornamentatia lui, de fapt, se opereaza cu simboluri (soare, luna, cruce, etc.), cu modele din natura (plante, animale, obiecte casnice) si cu modele de tesaturi populare, cu tot repertoriul lor de semne sacre.

cos oua2

cos oua

 

 

 

 

 

 

Motivele ornamentatiei oualelor incondeiate sunt numeroase, si fiecare motiv se prezinta in mai multe variante, care se diferentiaza in functie de localitate. Nicaieri insa, mai mult ca in Bucovina, acest obicei nu este ridicat la nivel de arta ca aici.

Trimite Felicitari animate de Paste

Trimite Felicitari animate de Paste

Spre deosebire de alte tari ale Europei, unde obiceiul s-a restrâns sau a disparut, la români a înflorit, atingând culmile artei prin tehnica, materiale, simbolica motivelor si perfectiunea realizarii.

Easter eggsEaster tradition

 

 

 

 

 

 

Oua IncondeiateOua Incondeiate1

 

 

 

 

 

 

Oua Incondeiate2Oua Incondeiate4

 

 

 

 

 

 

Ouale “încondeiate” (“împistrite” sau “muncite”) s-au constituit, la români, într-o marturie a datinilor, credintelor si obiceiurilor pascale, integrându-se între elementele de o deosebita valoare ale culturii spirituale populare, care definesc particularitatile etnice ale poporului nostru. Folclorul conserva mai multe legende crestine care explica de ce se înrosesc ouale de Pasti si de ce ele au devenit simbolul sarbatorii Învierii Domnului.

Romania easter eggs

Oua Incondeiate3

 

 

 

 

 

 

Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului. De Pasti se sarbatoreste Invierea lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu. Biblia spune ca la doua zile dupa moartea lui Iisus, mormantul Lui a fost gasit gol.

Cuvantul Pasti este de origine evreiasca (Pesah = trecere, mostenit de evrei de la egipteni, dar in limba romana provine din forma bizantino-latina Paschae).

Trimite Felicitari animate de Paste

PasteMesaje, urari, Sms, felicitari de Paste

Fie ca Lumina Sfanta a Invierii Domnului sa-ti calauzeasca pasii, sa iti aduca sanatate si fericire care sa dainuie vesnic in preajma ta! Un Paste fericit alaturi de cei dragi! ” HRISTOS A INVIAT”

Fie ca spiritul Sfant al Sarbatorilor de Paste sa va lumineze sufletele si casele! Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va ocroteasca!

Liniste sufleteasca, belsug si Lumina sa va aduca Sarbatoarea Invierii Domnului. Paste Fericit!!!

Asa cum soarele mangaie fiecare floare, dandu-i prospetime si vitalitate, asa si Dumnezeu sadeste in sufletul fiecarui om iubire si bunatate. Sarbatori Fericite.

E ziua in care se naste speranta, iubirea si gandul bun. E ziua in care iertam si daruim. E ziua Invierii domnului. Paste fericit!

Invierea Domnului sa iti aduca in suflet bucurie si iubire. Paste Fericit alaturi de cei dragi!

E Paste! Sa-i multumim lui Hristos pentru darul vietii!

Fie ca Sfintele Sarbatori Pascale sa va aduca Lumina in case si liniste sufleteasca! Hristos a Inviat!

Redescopera sentimentele sincere ce ti se adapostesc in suflet, fii mai bun cu cei ce au nevoie de dragoste si sprijin si la fel de iubitor si plin de caldura cum numai tu stii!

Trimite Felicitari animate de Paste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.