OZN la Cernobîl?

26 aprilie 1986 – lumea intreaga privea spre Cernobîl, unde cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la 01:23 noaptea. Toti locuitorii permanenti ai orasului si imprejurimilor acestuia au fost evacuati pentru ca nivelul de radiatie in aria respectiva, devenise extrem de periculos.

Un nor de precipitatii radioactive s-a îndreptat spre partile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei si partile estice ale Americii de Nord. Suprafete mari din Ucraina, Belarus si Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.

risunok9

S-a scris mult despre dezastrul de la Cernobîl atat in fosta URSS cat si strainatate.

Asemenea altor centrale electrice nucleare, proiectul sovietic avea un miez de reactor care continea tije de combustibil radioactiv de uraniu. În reactoarele de la Cernobîl au fost folosite ca moderator blocuri de grafit în interiorul carora se aflau încastrate tije de control din bor. Caldura emanata de tijele de combustibil era înlaturata din miez de un agent de racire (apa normala aflata sub mare presiune pompata în miez unde fierbea si crea un jet de aburi extrem de fierbinte). Dupa ce era separata, apa era pompata înapoi în miez, iar aburii treceau prin turbine producând energie electrica. În urma estimarilor, s-a ajuns la concluzia ca întreaga cantitate de xenon, jumatate din cea de cesiu si de iod si 5% din restul elementelor radioactive din reactor au fost aruncate în atmosfera.” sursa

cernobal8

Din miezul fierbinte al reactorului s-au scurs cantitati uriase de radiatie si produse de fisiune, valoarea radioactivitatii eliberate in aer atingand 30.000 de roentgeni per ora, langa invelisul din grafit al reactorului. Adica, de circa 2 miliarde ori mai mult decat radioactivitatea normala a mediului dintr-un oras european. O expunere de 5 ore la o doza de 500 roentgeni per ora este fatala oricarui om. Dintre cei peste 40 de compusi si elemente radioactive eliberate in aer (circa 50 tone in total) cei mai activi si mai periculosi erau dioxidul de uraniu (combustibil nuclear) si produsii de fisiune puternic radioactivi (iod 131 – care este absorbit la nivelul glandei tiroide, putand genera cancerul tiroidian; plutoniu 239, cesiu 134 si 137 – care inhalat sau ingerat poate afecta organele interne, ducand la cazuri de cancer pulmonar, leucemie sau mutatii genetice; strontiu 89 si 90 – care se acumuleaza in oase producand tumori si leucemie; neptuniu 239 etc.)” sursa

chernobyl3

Unii martori oculari ai evenimentului au relatat ca imediat dupa explozie au observat un Obiect Zburator Neidentificat care s-a plasat deasupra centralei. Oamenii spun ca OZN-ul a stat timp de 6 ore deasupra Centralei si a trimis un fascicol de lumina deasupra dezastrului care a facut ca nivelul de radiatii sa scada considerabil.

cernobal2ufo

Mihail Varitsky a mers in zona. El si colegii lui au vazut o minge de foc care zbura incet pe cerul noptii. A observat cum fascicolul de lumina matura zona reactorului 4. El a estimat marimea sferei de foc ca avand 6-8 metri in diametru. OZN-ul se afla la aproximativ 300 de metri de reactor. Durata observatiei a fost de aproximativ 3 minute.

In 1989 nivelul de radiatii a crescut din nou la Cernobîl. Un medic a observat cum un OZN pluteste deasupra centralei nucleare. El l-a descris de culoarea ambrei(chihlimbar).

cernobal3

În timpul celor 25 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, nivelul radiatiilor în zona Bisericii Sfântul Ilie, singura Biserica deschisa în aceasta zona (Cernobîl), a fost sub nivelul de alerta, spun munictorii care au lichidat dezastrul atomic. Asta pe lânga faptul ca zonele învecinate au înregistrat niveluri mortale de radiatii.

Chiar si în cele mai groaznice zile ale anului 1986, imediat dupa explozia nucleara, aria din jurul Bisericii Sfântul Ilie a fost curata de radiatii atomice – a spus presedintele “Uniunii Ucrainene de la Cernobîl”, Yury Andreyev, într-o conferinta de presa. Astfel, teritoriul din jurul Bisericii a avut 6 microroentgen pe ora, în comparatie cu capitala Kiev, care este mult mai departe de Cernobîl, si care a avut 18 microroentgen pe ora.” sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.