Padurea de piatra din America

Nu este un basm ci o realitate si nu este tara lui Sfarma Piatra ci Petrified Forest National Park din America de Nord. Rezervatia este situata in Arizona, si are cam 380 de kilometri patrati. Aici se afla si cea mai mare padure fosilizata din lume. Arheologii au gasit peste 600 de site-uri in interiorul zonei si dovezile sugereaza ca acolo au trait oameni acum 8.000 de ani. Grupuri nomade au poposit in drumul lor spre terenurile de vanatoare construind tabere sezoniere.

Petrified Forest National Park

Procesul de pietrificare incepe cand lemnul este ingropat in sediment, acesta prevenind descompunerea. Apa continand oxid de siliciu patrunde in lemn, cel din urma transformand lemnul in piatra, mineralizandu-l.

Siliciul continut de apa se amesteca uneori cu oxid de fier sau de mangan, asa explicandu-se culorile pe care lemnul pietrificat le poate capata, de la galben la rosu sau chiar portocaliu, uneori ajungandu-se chiar la albastru, negru sau nuante purpurii. sursa

petrified-forest-national-park1

Petrified Forest National Park1

Lemnul pietrificat i-a ajutat pe constructorii ce au trecut prin zona sa creeze o casa cu adevarat speciala, Casa Agata. “Caramizile” sunt o feerie de culori in nuante calde, galben, brun, roscat, rosu, etc. Casa Agata a fost refacuta spre bucuria turistilor ce viziteaza rezervatia.

agata house

agata house1

agata house3

Padurea de piatra a fost candva o padure reala cu frunze verzi si tulpini ce se leganau in bataia vantului iar devenind acum un muzeu in aer liber.

Petrified Forest National Park3

In imagini se pot observa cercurile de varsta si forma trunchiului.

Petrified Forest National Park6

Minunata padure a fost declarata Monument al Naturii pe 8 decembrie 1906, urmata la scurt timp de Desertul Pictat. In decembrie 1962, a devenit Parc National protejat. Extrem de interesante sunt doua obiective turistice ale parcului: Agata House, o casa a nativilor americani (reconstruita in anii 1930 ) realizata din lemn pietrificat si Agata Bridge.
In urma cu vreo 170 de milioane de ani, toata partea nord-estica a Arizonei, astazi un spatiu arid, era o campie mlastinoasa in care isi gaseau drum numerosi torenti vijeliosi care, pe langa mari cantitati de aluviuni, roci de origine vulcanica, transportau si un mare numar de arbori dezradacinati de violenta torentilor, contribuind astfel la formarea unor depozite de peste 150 m grosime.
sursa

Petrified Forest National Park5

Petrified Forest National Park, Arizona2

Casa Agata facuta din lemn pietrificat avea initial opt camere ce au acum o inaltime si pana la 3 metri.

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

Petrified Forest National Park4


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.