Palatul din povesti

La începutul secolului al XX-lea, un umil factor postal, Ferdinand Cheval, a construit la Hauterives, în Drôme, un grandios si improbabil edificiu cunoscut sub numele “Palatul factorului Cheval”, din pietre adunate în timpul drumurilor sale. Terminat în 1912, palatul are 12 metri înaltime si 30 de metri lungime.

O constructie amintind în acelasi timp de o grota, de un palat din basme, de un templu budist… pe care a admirat-o si Picasso. Sursa

palat

În aprilie 1879 a început sa colecteze pietre pe timp de noapte, atunci când aducea scrisorile si ziarele cetatenilor la domiciliu, la început în buzunare, apoi în cos si în cele din urma într-un carucior, aducând tot mai multe si mai multe pietre pentru a construi viitorul palat.

palat0

Ferdinand Chevalier, se inspirase din Biblie si mitologia hindusa, astfel ca palatul are un aspect neobisnuit, fiind un amalgam de diferite stiluri. În timpul constructiei, Ferdinand Chevalier ar fi reusit sa atraga pictorul surrealist a lui André Breton si alti artisti. Ei au sprijinit proiectul castelului neobisnuit. Cheval a lucrat chiar si pe timp de noapte, sub lumina unei lampi de kerosen.

palat2

Palatul Ideal a lui Ferdinand Cheval, a fost declarat oficial un monument de cultura si plasat sub protecta statului. sursa

palat1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.