Parintele Arsenie Boca – In Asteptarea Canonizarii

L-am descoperit pe marele duhovnic al Ardealului dintr-o intamplare. “Rasfoind” internetul mi-a atras atentia un titlu destul de bizar “Iisus in zeghe” si am inceput sa citesc articolul gasit intamplator pe un blog. Am vazut jocul de lumini si umbre care pareau a-l imbraca pe Mantuitor in haine de temnita. Si totusi cine era Arsenie Boca ? Am descoperit carti plini de marturii cutremuratoare si un gand mi s-a cuibarit in suflet si in minte – trebuie sa ajung si eu la Manastirea Prislop. Timpul trecea si nu ma hotaram sa fac o calatorie in Tara Hategului. Intr-o seara de vineri am pornit fara prea multe pregatiri spre locul unde se odihneste parintele Arsenie.

 

Oameni si flori – Manastirea Prislop, Arsenie Boca by Tfmvideo

Desi eram obositi, soarele diminetii ne-a inviorat ca prin farmec si am pasit plini de curiozitate in curtea manastirii. Ghirlande de roua multicolora straluceau pe frunzele abia trezite din somn si triluri vesele ne-au intampinat cu bucurie. Nu eram atei dar nici nu puteam sa ne laudam cu prea multa smerenie. Am urcat spre micul cimitir de la Prislop si cuvintele au disparut, rasuflarea a devenit o simpla soapta si parfumul crinilor ne-a imbratisat pe neasteptate. Mormantul era strajuit de vaze pline cu flori imaculate de crini ce imbalsamau aerul diminetii si cateva maicute trebaluiau in tacere.

De atunci au trecut 4 ani si Manastirea Prislop a devenit un loc familiar, un loc unde iti incarci sufletul si iti spui ofurile. Tineri sau batrani, copii sau mamici insarcinate, sanatosi sau bolnavi, romani sau straini, cei ce ajung la mormantul parintelui Arsenie isi gasesc linistea, simt prezenta marelui duhovnic si simt o schimbare. Se privesc uimiti si descopera ca li s-a intamplat ceva. Zeci de carti descriu astazi viata si indrumarile parintelui Arsenie Boca. Nu putini sunt cei ce au trait acolo minuni, care au plecat de acolo sanatosi. An de an oamenii revin chiar daca nu au nimic de cerut, simt nevoia sa multumeasca sau poate doar sa isi aduca omagiul lor cu o floare, o lumanare, o lacrima.

Minune la Manastirea Prislop, Arsenie Boca, Ioan… by Tfmvideo

In 2009 cand s-au implinit 20 de ani de la trecerea in lumea nevazuta a parintelui Arsenie, peste 70.000 de oameni au trecut prin fata crucii cioplite chiar de marele duhovnic. Invataturile lui ne sunt si astazi de un real folos, sunt clare, pline de dragoste si intelepciune. Nu a fost canonizat, nu apare inca in calendarul ortodox dar toti cei ce au trecut pragul Manastirii Prislop si au ajuns la mormantul plin de flori, stiu ca parintele Arsenie Boca este Sfant. Nu au nevoie de confirmari pentru a fi convinsi, au simtit singuri puterea nevazuta a parintelui. Candva un om simplu si bun, s-a daruit pe sine insa putini au fost cei ce l-au pretuit cu adevarat. Nu stim sa apreciem ce avem si cand ne trezim este prea tarziu. Asa cum Hristos nu ne-a uitat si ne ocroteste din Ceruri, asa si parintele Arsenie se roaga pentru noi si incearca sa ne indrepte. Nu ezitati sa mergeti la Prislop, efortul unui drum pana acolo va fi rasplatit inzecit. Am citit undeva ca un credincios s-a Spovedit la mormant ca si in fata unui preot viu. Chiar daca am privit cu scepticism marturia am incercat si eu. Stupoare, in scurt timp m-am trezit ca vorbele mele au fost ascultate si unele rugaminti s-au rezolvat extrem de repede.

Manastirea Prislop Arsenie Boca 2011 by Tfmvideo

Duminica la Parintele Arsenie Boca by Tfmvideo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.