Parintele Ieromonah Arsenie Boca – Sfantul ardelenilor

Arsenie Boca2„Neamurile au un destin ascuns în Dumnezeu. Când îsi urmeaza destinul, au apararea lui Dumnezeu. Când si-l tradeaza, sa se gateasca de pedeapsa!” (Arsenie Boca).

Mormantul Parintelui Arsenie Boca de la Manastirea Prislop este vesnic plin de flori. Se spune ca aici florile nu se ofilesc niciodata.

Si chilia pe care si-a sapat-o singur, timp de un an si ceva, în munte, lânga manastirea de la Sâmbata de Sus, este loc de pelerinaj pentru credinciosi.

parintele Arsenie Boca micViata Parintelui Arsenie Boca

*S-a nascut la 28 septembrie 1910 în comuna Vata de Sus, judetul Hunedoara. Parintii, tarani gospodari, au mai avut înca o singura fiica.
De mic copil manifesta înclinatie spre studiu si spre artele frumoase. *Urmeaza scoala primara în comuna natala, apoi liceul la Brad între 1924-1928, iar din 1928 cursurile Institutului Teologic de grad universitar din Sibiu unde este remarcat de Pr. Prof. Dumitru Staniloae ca un student eminent, fiind licentiat în teologie în 1932.
*Continua studiile la facultatea de Belle Arte din Bucuresti (1932-1936) si urmeaza doi ani si cursurile Facultatii de Medicina din Cluj, pe care însa nu le încheie.
*Între anii 1938-39 face un pelerinaj la muntele Athos de unde, revenind în tara se închinoviaza în anul 1939 la manastirea Sâmbata de Sus si la scurt timp este hirotonit diacon si preot.
*În 1948, la îndemnul mitropolitului Nicolae Balan se muta la Prislop pentru a reînvia viata monahala din aceasta manastire distrusa de generalul Bucow. Aici întemeiaza o obste de maici si vietuieste pâna în 1959 când i se stabileste domiciliul fortat la Bucuresti si lucreaza timp de 10 ani la pictura bisericii din Draganescu. Ultima parte a vietii si-o petrece la Sinaia, unde obstea manastirii Prislop, împrastiata în 1959 se reorganizeaza.
*S-a mutat la Domnul în 28 noiembrie 1989 la Sinaia si înmormântat dupa dorinta proprie la manastirea Prislop la 4 decembrie 1989.
Ultima dorinta a fost ca opera sa sa nu fie publicata. S-a publicat totusi lucrarea “Cararea împaratiei” în editura Episcopiei Ortodoxe Române a Aradului, 1995, unele din predicile si meditatiile sfintiei sale ramânând în manuscris si cunoscând ulterior o mare diversitate de variante.
Mormântul parintelui Arsenie de la manastirea Prislop constituie si azi un loc de pelerinaj pentru sute de crestini din tara care l-au cunoscut si în constiinta carora parintele a ramas ca un om cu viata sfânta.

Anul acesta se implinesc 100 de ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca.

 

Minune la Manastirea Prislop, Arsenie Boca, Ioan… by Tfmvideo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.